Friday, May 5, 2017

Resepi Ayam Putih Lazat

loading...
Jumpa lagi bunda dalam resepimasa. Kali ini kami handak berkongsi Resepi Ayam Putih Lazat yang mudah dan praktis dibuat bunda di rumah. Rasakan bawang yang dilumuri sos caramel dalam tiap gigitan ayam melting dalam mulut bunda. Jika handak mencubanya dapat disajikan dengan kentang panggang dengan sos Resepi Ayam Putih Lazat lebih sedap rasanya.
Resepi Ayam Putih Lazat
Resepi Ayam Putih Lazat
Prep    |     Cook   | siap
15 m   | 45 m     | 1 h
Bahan-bahan :
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 4 paha ayam
  • garam dan lada secukup rasa
  • 1 biji bawang besar, dipotong dadu
  • 2 cawan air
Cara Membuat :
  1. Dalam kuali yang besar, panaskan minyak zaitun dan menambah ayam, pemerangan kedua-dua belah setiap keping. Tumis selama kira-kira 10 minit. Tambah garam dan lada secukup rasa.
  2. Tambah bawang dipotong dadu ke kuali dan kacau bersama-sama dengan kepingan ayam selama kira-kira 5 minit. Tambah 2 cawan air dan biarkan reneh dengan api sederhana tinggi sehingga bawang caramelize dan membuat sos.
  3. Reneh selama kira-kira 30 minit. Anda mungkin perlu menambah lebih banyak air supaya campuran sos tidak kering. Setelah ayam masak, keluarkan dan menetapkan di atas pinggan.
Tips:
Menggunakan paha tanpa kulit untuk kandungan yang lebih rendah lemak. Gunakan 2 bawang sederhana jika anda tidak mempunyai satu yang besar.
loading...
Load disqus comments

0 comments