Tuesday, May 9, 2017

Resepi Ayam Pandan Thai Paling Lazat

loading...
Resepi Ayam Pandan Thai Paling Lazat yang memang sangat sedap dan juga sangat harum aromanya hasil dari bahan perapan dan balutan daun pandan segar. Resepi Ayam Pandan Thai Paling Lazat ini berasal dari Thailand.
Resepi Ayam Pandan Thai Paling Lazat ini sempurna kerana tidak terlalu kuat bahan rempahnya dan cukup elok sahaja bila digorengkan bersama balutan daun pandan. Sedap dihidangkan bersama nasi panas. Anda harus mencuba resepi istimewa ini.

Resepi Ayam Pandan Thai Paling Lazat


Resepi Ayam Pandan Thai Paling Lazat

Masa:
Penyediaan: 45 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 60 minit
Bahan-Bahan:

  • 1/2 ekor ayam, potong kecil kepada kiub 1.5 inci setiap satu
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar serbuk jintan manis
  • 1/2-1 sudu besar serbuk cili (boleh ganti dengan 1 sudu besar cilikisar)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap cair (boleh ganti dengan 1 sudu besar kicap pekat)
  • sedikit garam
  • daun pandan saiz besar secukupnya
  • bilah pencucuk gigi secukupnya

Bahan-bahan tumbuk halus:

  • 4-5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 ketul kunyit hidup

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan ayam toskan seketika.
  2. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan tumbuk halus dan juga bahan-bahan lain (kecuali daun pandan dan bilah pencucuk gigi). Perap ayam selama minimum 1/2 jam.
  3. Balut ketulan ayam dengan sehelai daun pandan seperti cara membalut ketupat. Tidak perlu terlalu rapat dan ada ruang sedikit. Cucuk dengan bilah pencungkil gigi atau lidi untuk mengelakan dari daun terbuka.
  4. Goreng di dalam minyak panas sehingga masak. Angkat dan hidangkan bersama sos cili Thai dan nasi panas.

Tips
  • Kicap cair sudah masin rasanya, jadi anda harus hati-hati jika meletak garam supaya tidak terlebih masin.
  • Jika tiada kunyit hidup, boleh gantikan dengan serbuk kunyit.
  • Bahan-bahan pula sekadar anggaran dan anda boleh agak untuk melebihkan atau mengurangkan sesetengah bahan
Rujukan
loading...
Load disqus comments

0 comments