Saturday, May 20, 2017

Manisnya Kek Coklat Cheese Lava Berhantu 2017

loading...
Berhantu ihhh seram ya. Tapi kek yang handak reepimasa bahagikan ini tidaklah seram. Malah nak buat yang makan jadi happy bahagia. Manisnya Kek Coklat Cheese Lava Berhantu ini asalnya dari lelehan coklat ganache yang pasti buat tambah terus.Sudah penasaran nak buat kek, yuk mari kita lihat resepi kek coklat cheese lava berhantu berikut ini :
Manisnya Kek Coklat Cheese Lava Berhantu 2017

Manisnya Kek Coklat Cheese Lava Berhantu 2017



BAHAN BAHAN :

KEK CHOCOLATE MOIST MANIS

BAHAN A
*satukan
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung / minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus / gula castor
* ayak
2 biji telur Gred A
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda
1/2 sudu teh baking powder
CARA CARA :
  • Satukan BAHAN A dalam bekas
  • Masak atas api ( double boiler ) sehingga sebati dan gula hancur
  • Masukkan telur yang telah di kocok
  • Masukkan tepung yang telah di ayak
  • Masukkan adunan ke dalam bekas yang di sukai ( masukkan separuh bekas )
  • Kukus selama 30 minit dengan api sederhana
  • Sejukkan kek sebentar

250 gm Cheese ( philadhephia ) lembut kan di suhu bilik dahulu
500 ml UHT Whipping Cream
3 sudu besar susu pekat manis

Satukan cheese dengan susu pekat. Putar hingga lembut
Masukkan UHT whipping cream .Putar hingga adunan cheese menjadi lebih kembang dan mengebu ( jgn putar lama sangat takut uht whipping mencair semula )
Simpan sedikit adunan cheese utk lorekan atas kek

COKLAT LELEH
  • 300 gm coklat masakan
  • 300  gm UHT Whipping Cream
  • 1 sudu makan  nutella
Satukan kesemua bahan dan Masak atas double boiler hingga menjadi ganache
Sejukkan sebentar hingga sedikit memekat

STEP MELAPIS KEK BERHANTU !!

  1. Kek
  2. Adunan cheese ( biarkan adunan cheese mengeras dahulu, baru tuangkan adunan ganache )
  3. Ganache
  4. Lorek
  5. Ketebalan adunan setiap lapisan terpulang dan agak 2 sahaja.

-Selamat Mencuba-


Rujukan
loading...
Load disqus comments

0 comments