Monday, June 12, 2017

Resepi Ais Cendol Manis & Segar

Cendol sebenarnya berasal dari tanah jawa. Dalam abad ke-18 peniaga-peniaga mamak membawa resepinya masuk ke tanah Melayu, yang nanti resepi cendol ini terus berubah mengikuti perubahan jaman. Pembuatan Resepi Ais Cendol Manis & Segar ini pun masuk golongan yang mudah dan cepat nak disajikan buat buka puasa. Dah nak sabar Resepi Ais Cendol Manis & Segar jom kita lihat Resepi Ais Cendol Manis & Segar yang akan ResepiMasa bagikan untuk kita semua.
\Cendol Manis & Segar
Bahan-Bahan
  • 1 sudu tepung jagung
  • 3 cawan air pandan
  • Secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur
  • Sedikit pewarna hijau
Cara Membuat :
  1. Memasukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat . Kacau selalu supaya tidak hangit
  2. Sediakan bekas yang berisi air sejuk.
  3. Masukkan Cendol ke dalam acuan maruku dan tekan ke dalam air sejuk.
  4. Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.
Cara Membuat Air  Cendol :
  1. 1/2 kilo pati santan segar lepas tu letak secubit garam (tak perlu masak, cuma tambah ketulan ais supaya tahan lama sedikit).
  2. Air gula melaka campur gula merah dan masukan daun pandan (dimasak lama, lebih kurang 1 jam)
  3. Untuk melikatkan campur dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
  4. Hidangkan bersama kacang merah, jagung manis dan bahan tambahan sesuai selera.
Rujukan
Load disqus comments

0 comments