Thursday, April 27, 2017

Resipi Milano Ayam Lazat 2017

loading...
Pagi kawan kali ini kami akan berkongsi sebuah resipi istimewa. Resipi Milano Ayam Lazat. Resipi malino ayam lazat ini cocok tuk dinikmati bersama keluarga apalagi budak kecil pasti lah suka.Karena dalam Resipi malino ayam lazat ini ada juga fettuccini, budak kecil kan suka dengan pasta. Jadi, untuk para ibu-ibu tidak usah pusing kalo budak kecil tidak mau dengan nasi. Sudah penasaran dengan Resipi Malino Ayam Lazat mari kita tengok.
Resipi Milano Ayam Lazat 2017 
Bahan-bahan :
  • 1 Sudu mentega
  • 2 ulas bawang putih, cincang
  • 1/2 cawan matahari-kering tomato, dicincang
  • 1 cawan sup ayam, dibahagikan
  • 1 cawan krim berat
  • 1 pound tanpa kulit, ayam tanpa tulang bahagian dada
  • garam dan lada secukup rasa
  • 2 sudu besar minyak sayuran
  • 2 sudu besar dicincang selasih segar
  • 8 auns fettuccine kering pasta
 Prep      Cook      siap
10 m      20 m      30 m
 Cara Membuat :
  • Di dalam periuk dengan api perlahan, mencairkan mentega; masukkan bawang putih dan masak selama 30 saat. Tambah tomato dan 3/4 cawan sup ayam; meningkat kepada api yang sederhana dan masak sehingga mendidih. Mengurangkan haba dan reneh, tidak bertutup, selama kira-kira 10 minit atau sehingga tomato lembut. Tambah krim dan masak sehingga mendidih; kacau. Reneh dengan api sederhana sehingga sos cukup tebal untuk kot belakang sudu.
  • Taburkan ayam dengan garam dan lada di kedua-dua belah pihak. Dalam kuali yang besar dengan api yang sederhana, minyak panas dan ayam tumis. Akhbar mengenai ayam kadang-kadang dengan spatula slotted. Masak selama kira-kira 4 minit setiap bahagian atau sehingga daging terasa kenyal dan tidak lagi merah jambu di dalam. Memindahkan kepada papan; menutup dan menyimpan panas. Membuang lemak dari kuali.
  • Dalam kuali yang sama, dengan api yang sederhana, masak 1/4 cawan sup ayam sehingga mendidih; kacau jus kuali. Mengurangkan sedikit dan menambah sos krim; kacau dalam selasih dan menyesuaikan perasa secukup rasa.
  • Sementara itu, membawa periuk besar air masin ringan sehingga mendidih. Menambah fettuccine dan masak selama 8 hingga 10 minit atau sehingga al dente; longkang, bertolak ke mangkuk dan gaul dengan 3 hingga 4 sudu besar sos.
  • Potong setiap dada ayam ke dalam 2 hingga 3 keping pepenjuru. Panaskan sos perlahan-lahan jika diperlukan. Memindahkan pasta untuk berkhidmat plat; bahagian dengan ayam dan kot dengan sos krim; hidang.
 Tips :
foil aluminium boleh digunakan untuk menyimpan makanan lembap, masak sama rata, dan membuat pembersihan lebih mudah.
Demikian Resipi Milano Ayam Lazat 2017 ini, pastikan anda berkongi resepi ini dengan rakan-rakan dan pastikan tinggalkan komen, pujian, dan kritikan tentang resepi masakan ini di ruangan komen dibawah ya.
Rujukan


loading...
Load disqus comments

0 comments