Saturday, March 25, 2017

Resipi Ayam Panggang Teriyaki

loading...
Halo kawan kali ini kami akan berkongsi resepi ayam yaitu Ayam Panggang Teriyaki. Resepi Ayam merupakan masakan yang banyak digemari oleh banyak orang. Teriyaki adalah cara memasak makanan Jepun yang dipanaskan atau dipanggang dan dilapisi dengan kecap dan beraroma demi/mirin/gula. Sewaktu sedang membuat teriyaki, bahan-bahan makanan yang akan dipanggang dicelupkan dan diolesi dengan sos teriyaki. Di Jepun, bahan yang banyak dipakai pada masakan teriyaki Qadar ikan (salem, tongkol, mackarel, trout, marlin), sedangkan di luar Jepun digunakan berbagai jenis daging (ayam, sapi, babi), atau cumi-cumi maupun bahan dari ubi konnyaku.
Resipi Ayam Panggang Teriyaki
Resipi Ayam Panggang Teriyaki
Nah sekarang simak resipi Ayam Berikut ini :-

Resipi Ayam Panggang Teriyaki

 Bahan-bahan

  • 1 sudu besar cornstarch
  • 1 sudu besar air sejuk
  • gula 1/2 cawan putih
  • 1/2 cawan kicap
  • 1/4 cawan cuka
  • 1 bawang putih, cincang
  • 1/2 sudu teh halia
  • 1/4 sudu teh lada hitam 
  • 12 paha ayam kulitnya

Arahan-arahan/ Cara Memasak

Menyediakan: 30 m
Masak: 1 h
Siap pada: 1 h 30 m
  • Dalam periuk kecil lebih haba yang rendah, menggabungkan cornstarch, air sejuk, gula, kicap, cuka, bawang putih, halia dan tanah lada hitam. Biarkan mereneh, kerap, kacau sehingga sos thickens dan buih.
  • Panaskan ketuhar kepada 425 darjah F (220 darjah C).
  • Letakkan ketulan ayam di ringan lancar 9 x 13 inci. Berus ayam dengan sos. Pusingkan keping, dan berus lagi.
  • Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit. Pusingan keping ke atas, dan Bakar 30 minit, sehingga tidak lagi merah jambu dan jus jalankan jelas. Berus dengan sos setiap 10 minit semasa memasak.

Nota Memasak

Kerajang aluminium boleh digunakan untuk menyimpan makanan yang lembap, masak sekata dan membuat pembersihan lebih mudah.

Rujukan
loading...
Load disqus comments

0 comments