Thursday, October 27, 2016

Resipi Ayam Kapitan 2016

Resipi Masakan Malaysia kali ini kami berkongsi menganai Ayam Kapitan , masakan ini merupakan Makanan Khas Malaysia dimana kari ayam moreish dan asli Malaysia ini menggabungkan masam Asam dan berkrim santan bagi kedalaman sebenar rasa. Dengan resipi ini anda bisa mencobanya dirumah sebagai hidangan untuk keluarga anda. berikut ini Resipi Ayam Kapitan simak baik-baik ya?
Resipi Ayam Kapitan 2016
Resipi Ayam Kapitan 2016

Resipi Ayam Kapitan 2016

Tempoh Memasak

Persiapan :30 minit, Memasak: 2 jam 

Bahan-bahan

  • 2 sudu besar kunyit
  • 1 sudu besar garam laut tidak stabil
  • 8 kaki ayam, tulang dan kulit, potong paha dan drumsticks
  • 225ml minyak sayur-sayuran
  • 500ml tebal santan (ini mestilah penuh lemak)
  • 2 tangkai Serai, keyakinan
  • 4 daun limau nipis 
  • 2 sudu besar serbuk stok ayam
  • 2 sudu makan putih caster sugar
  • 85g Asam paste

Bahan pes rempah

  • 40 biji cili kering yang kecil dikeluarkan
  • 50g gingerPeeled segar dan kira-kira dicincang
  • 50g lengkuas, dikupas dan dicincang kasar
  • 4 tangkai Serai, tender sebahagian sahaja
  • 350g Thailand atau biasa bawang merah, kira-kira dicincang
  • 25g candlenuts atau kacang macadamia
  • 4 ulas bawang putih, dicincang kasar
  • 2 sudu makan minyak sayuran 

Cara Memasak Ayam Kapitan

  1. Campuran kunyit, garam dan 3 sudu besar air dalam hidangan logam yang besar, kemudian masukkan ketulan ayam. RUB seluruh ayam, tutup dan berehat semalaman, atau biarkan pada suhu bilik selama 30 minit.
  2. Sementara itu, membuat rempah tampal. Rendam cili kering di dalam air panas selama 20 minit hingga lembut. Parit, kemudian Campurkan cili dan bahan-bahan lain yang bersama-sama dalam pemproses atau blender sehingga sebati.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk besar, berasaskan berat. Goreng ayam dalam kelompok selama 5 minit sehingga keemasan, menjadikan nasi. Parit ayam di atas kertas dapur. Berhati-hati keluarkan separuh minyak ke dalam bekas heatproof, kemudian Tambah pes rempah ke baki minyak di dalam kuali.
  4. Goreng pes selama 5 minit, kemudian kembali meninggalkan ayam ke dalam kuali leper, diikuti dengan santan, Serai dan limau nipis. Masak selama lebih 5 minit, kemudian masukkan stok pes tepung, gula dan Asam. Mereneh perlahan-lahan selama 1 jam 30 minit-1 jam 40 minit sehingga ayam terjatuh dari tulang. 
Resipi ayam Kapitan jadi kami quote dari goodfood boleh membantu anda dalam masakan ayam kapitan yang lazat. Mari Kongsi resepi ini kepada rakan-rakan anda dan jangan lupa tulis komen di bawah.

Load disqus comments

0 comments