Friday, April 14, 2017

Resepi Chocolate Mousse Kek Luar Biasa 2017

loading...
Kalau bicara coklat semua orang pasti suka dengan coklat.Mulai dari coklat sampai macam-macam olahan dari coklat. Salah satu macam olahan dari coklat adalah Mousse Kek. Kata Mousse ini dari bahasa franch, "mus" artinya buih. Mousse cake ini biasanya masuk dalam menu dessert. Masa ini kami nak berkongsi mengenai Resepi Chocolate Mousse Kek Luar Biasa 2017.
Resepi Chocolate Mousse Cake Luar Biasa 2017

 RESEPI CHOCOLATE MOUSSE KEK LUAR BIASA 2017

Bahan-bahan :
Untuk Kek:
  • 10 oz. Berkualiti tinggi semisweet coklat (dicincang)
  • 4 biji telur besar (suhu bilik)
  • gula 1/3 cawan
  • garam 1/4 sudu teh
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • 1/2 cawan mentega (dilembutkan pada suhu bilik)
Untuk Chocolate Mousse Layer:
  •  10 oz. Berkualiti tinggi semisweet coklat (dicincang)
  • 1-1 / 2 cawan sebat berat krim
  • 1 sudu teh gelatin unflavored
  • 2 sudu air sejuk
Untuk White Chocolate Mousse Layer:
  • 7 oz. Berkualiti tinggi coklat putih (dicincang)
  • 1-1 / 2 cawan sebat berat krim
  • 1 sudu teh gelatin unflavored
  • 1 sudu makan air sejuk
 CARA MEMASAK MOUSSE KEK
 Untuk Kek:
  • Panaskan ketuhar kepada 350 F. Sapu 9 atau 10 inci springform dan beratur bahagian bawah dengan kertas minyak. kek perlu dibakar di dalam air mandi supaya tepi tidak kering (balut pan springform dalam dua lapisan aluminium foil dan letakkan di dalam periuk yang lebih besar dengan kira-kira 1-1 / 2 inci air panas).
  • Cairkan 10 oz. Berkualiti tinggi semisweet coklat dengan api kecil lebih dandang dua atau dalam ketuhar gelombang mikro.
  • Meletakkan putih telur dalam mangkuk besar dengan kira-kira satu pertiga daripada gula dan menewaskan pada kelajuan rendah. Secara beransur-ansur meningkatkan kelajuan dan pukul sehingga campuran mula kelihatan kembang, kemudian masukkan baki gula, garam dan vanila. Terus memukul sehingga semua gula larut dan meringue kelihatan berkilat (hampir peringkat lembut puncak).
  • Menggunakan kacau pukul mentega lembut ke dalam coklat cair sehingga ia digabungkan, kemudian pukul dalam kuning telur. Menambah separuh daripada meringue ke dalam adunan coklat dan pukul perlahan-lahan, kemudian dengan spatula kali ganda dalam meringue baki (perlu diingat untuk bergaul dengan baik adunan yang lebih berat di bahagian bawah mangkuk)
  • Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 26-28 minit (sehingga pencungkil gigi yang dimasukkan ke pusat keluar bersih).
  • Apabila anda mengeluarkan kek dari oven pertama biarkan ia sejuk ke suhu bilik dan kemudian sejukkan ia selama 1 jam (kek disejukkan akan tenggelam sedikit dan kehilangan beberapa jumlah). Mengambil ia keluar peti sejuk dan menjalankan pisau di tepi kuali, membuka kunci cincin dari pan springform, mengambil ia di luar dan terbalikkan kek ke pinggan. Buang bahagian bawah kertas kuali dan minyak tersebut kemudian meletakkan kembali cincin dari springform di sekeliling kek untuk menggunakannya sebagai acuan untuk mousses coklat.
Chocolate Mousse Layer:
  • Place 10 oz. Berkualiti tinggi semisweet coklat (dicincang) dalam mangkuk haba-bukti.
  • Dalam piring kecil melembutkan 1 sudu teh gelatin unflavored dalam 2 sudu besar air sejuk ketepikan.
  • Membawa 1/2 cawan sebat berat krim sehingga mendidih dan tuangkan ke atas coklat cincang, kacau perlahan-lahan, sehingga licin dan coklat cair sepenuhnya. Jika coklat tidak akan cair sepenuhnya semula memanaskan campuran pada haba yang rendah, dan terus kacau sehingga itu semua cair.
  • Haba lembut gelatin dengan api kecil, kacau untuk membubarkan. Apabila ia 's benar-benar percuma ketulan, kacau gelatin cair ke dalam coklat cair.
  • Menyiapkan baki 1 cawan krim sebat berat (JANGAN overwhip ia !!!) sehingga timbul buih.
  • Campuran coklat mestilah bebas daripada ketulan dan suhu perlu kira-kira 80 darjah F (untuk mengelakkan coklat yang menetapkan, tetapi jika ia terlalu panas, krim disebat akan cair).
  • Menambah kira-kira separuh daripada krim disebat kepada coklat dan pukul perlahan-lahan sehingga ia semua bergabung, maka kali ganda dalam krim disebat baki (pastikan untuk sama rata menggabungkan semua coklat cair dari bahagian bawah mangkuk)
  • sebarkan mousse ke atas bahagian atas kek sejuk di gelanggang dan licin dengan spatula. Letakkan kek kembali ke dalam peti sejuk.
White Chocolate Mousse Layer:
  • Ulangi arahan bagi lapisan coklat mousse, menggunakan coklat putih (berhati-hati tidak terlalu panas coklat putih manakala ia lebur atau ia akan memisahkan dan menjadi unusuable)
  • Sebarkan coklat mousse putih di atas mulut mousse coklat dan menetapkan semula ke dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 4-5 jam (atau semalaman).
  • Sebelum berkhidmat, menjalankan pisau nipis sekitar tepi, membuka kunci dan mengangkat cincin springform pan.
  • Hiaskan kek dengan rambut keriting coklat atau bercukur jika dikehendaki.
  • Menyimpannya dalam peti sejuk.
  • Kek boleh dibekukan sehingga beberapa minggu.
 Nota :
Cara membuatnya hanya perlu masa 28 minit
Demikian Cara memasak Chocolate Mousse Kek Luar Biasa 2017 semoga berfaedah.amin
Rujukan
loading...
Load disqus comments

0 comments