Thursday, November 2, 2017

Resepi Udang Masak Kari Simple dan Sedap

loading...
Resepimasa. nak berkongsi tentang udang lagi. Variasi masakan udang ini memang banyak macamnya. Kali ini udang digabungkan dengan rasa india, itulah namanya kenapa Resepi Udang Masak Kari Simple dan Sedap. Resepi ini mirip kali dengan nasi lemak namun kuah karinya berbeda. Nah ingin tahu dan nak mencuba mari tengok Resepi Udang Masak Kari Simple dan Sedap.
 
Resepi Udang Masak Kari Simple dan Sedap

BAHAN-BAHAN :
  • 1/2 kg udang bersaiz sederhana
  • 1 batang serai - dihiris halus
  • 3 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar jenama BABAS
  • 1 sudu besar cili boh
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan santan sederhana pekat
  • daun kuniyt - dihiris halus

BAHAN DITUMBUK :
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Masukkan bahan yang ditumbuk dan tumiskan sehingga naik bau.
  3. Kemudian,masukkan pula serai,serbuk ketumbar,daun kari,cili boh dan sedikit air.
  4. Apabila telah mendidih,masukkan santan dan biarkan mendidih sementara.
  5. Akhir sekali,masukkan udang dan taburkan dengan daun kunyit diatasnya.
  6. Siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba!!!!
loading...
Load disqus comments

0 comments