loading...
Kali ini kami berkongsi menganai resepi ayam Khas Bali Indonesia dimana Bali adalah sebuah Wilayah Indonesia. Ibukota provinsi adalah
Denpasar. Bali adalah juga nama pulau utama di rantau ini. Pada awal
kemerdekaan Indonesia, Pulau ini dimasukkan ke dalam wilayah burung
kecil. Bandar Singaraja, dan sekarang dibahagikan kepada 3 Wilayah:
Bali, barat Nusa Tenggara dan Timur Nusa Tenggara.
Resepi Ayam Bali, di samping itu
terdiri daripada Pulau Bali, Wilayah jajahan Bali juga terdiri daripada
Pulau-pulau yang lebih kecil terletak berhampiran Pulau dari Nusa
Penida, Nusa Lembongan Bali, Nusa Ceningan, Serangan Pulau dan Pulau
Menjangan.
Secara geografi, Bali terletak antara Pulau-pulau Jawa
dan Lombok. Majoriti daripada penduduk Bali adalah agama Hindu. Di
dunia, Bali begitu terkenal sebagai destinasi pelancongan dengan
keunikan pelbagai keputusan dan seni budaya, terutamanya bagi Jepun dan
Australia. Bali begitu juga dikenali sebagai Tuhan-Tuhan di Pulau dan di
Pulau Tokong seribu.
5 Resepi Ayam Khas Bali Indonesia Lazat dan Mudah
1. Resipi Ayam Bali Rempah Pedas yang lazat
Resipi Ayam Bali Rempah Pedas yang lazat
Bahan-bahan bahan-bahan resipi ayam Bali pedas rempah- Seperti namanya, bahan utama yang diperlukan adalah satu kualiti baik ayam bersaiz sederhana besar dan segar. Cuci bersih sebelum digunakan dan dipotong mengikut selera (biasanya kira-kira 8 hingga 16 hirisan setiap ikan).
- Zarah gula yang lebih banyak atau kurang sebanyak 1-1.5 sudu kecil. Boleh menggunakan zarah gula putih atau gula zarah.
- Daun Bay adalah masih baik lebih atau kurang sebanyak 3 cadar sahaja.
- Lada serbuk atau denda lebih atau kurang kerana sebanyak satu perempat daripada kecil sudu atau boleh ditambah atau ditolak mengikut rasa.
- Garam yang mempunyai kandungan iodin lebih atau kurang sebanyak 2 sudu kecil atau 2 sudu teh.
- Air bersih untuk rebus ayam dan bumbunya supaya daging lebih meluas dan lebih atau kurang lembut sebanyak 700-750 ml.
- Sederhana-saiz besar bawang putih lebih atau kurang sebanyak 4 keping. Kupas kulit sebelum ia adalah dihancurkan dan sauteed (PERASA).
- Bawang merah yang bagus lebih atau kurang sebanyak 9-10 pcs. Kami mengesyorkan supaya anda menggunakan bawang tempatan supaya aroma wafted keluar dan banyak lagi. Basuh dan Kupas sebelum digunakan dan lecek (PERASA).
- Udang paste yang sudah dirakam lebih awal supaya aroma dan rasa tipikal Bali spices dia keluar lebih kurang sebanyak satu sudu kecil (yang HALUS PERASA).
- Buah-buahan kerinting lada merah yang masih segar dan menarik lebih kurang sebanyak mungkin sebagai 7-9 buah atau secukup rasa (PERASA HALUS).
- Bersaiz sederhana tomato plum segar besar sebanyak 1 keping sahaja (PERASA).
- Padi merah yang besar atau kurang sebagai 6 unit. Boleh ditambah atau ditolak mengikut rasa (PERASA HALUS).
- Minyak masak baru bagi sauteing rempah-lebih atau kurang secukup rasa 4 sudu besar.
- Seperti biasa, jangan lupa untuk basuh semua bahan yang akan digunakan pertama sebelum digunakan.
- Mempuri dalam pendahuluan-perasa, bawang, bawang putih, tomato, cili dan udang paste. Boleh menggunakan mesin pengisar atau menggunakan cara manual di uleg guna tangan.
- Sediakan kuali kecil di atas api sederhana dan biarkan minyak masak yang telah disediakan di atas.
- Apabila minyak sudah Panas, masukkan rempah dihalsukan di atas dan kemudian kacau kacau sekejap hanya begitu rata.
- Masukkan daun bay yang sudah dibasuh bersih dan kemudian kacau kacau lagi dengan perasa halus sehingga keluar bau yang harum.
- Masukkan ayam yang telah dibasuh bersih dan dipotong sebelum ini ke dalam kuali. Kacau untuk mengisar baik supaya semua kepingan ayam bercampur-campur dengan dagin resipi perasa sehingga ia perubahan warna yang merupakan bali.
- Kacau dalam zarah gula, iodized garam dan serbuk lada sudah disediakan di atas dan kacau kacau lagi jadi bercampur dengan daging ayam dan perasa kepada yang lain.
- Tuangkan air bersih yang telah disediakan lebih awal dan Campurkan dengan perisa-perisa lain.
- Sekali-sekala kacau kacau lagi supaya semua bahagian sebati dan tidak overcook bali rempah seep ke dalam daging dia dan tender.
2. Resepi Ayam Betutu Bali
Resepi Ayam Betutu Bali
Bahan-bahan/rempah ratus:- 1 ayam yang masih utuh dan segar
- 100 g Daun ubi kayu muda direbus, dihimpit dan dipotong
- 3 sudu besar minyak masak
- 12 bijirin daripada bawang merah yang sudah mashed
- 4 ulas bawang putih yang telah dihancurkan
- 5 biji lada merah sudah crushed
- 4 keping cili merah itu adalah sudah mashed
- 6 keping Pecans sudah crushed
- 1 cm 4 cm lengkuas, kunyit, Halia, 1 SM 5 cm Serai, 1 sudu teh pes udang, cilantro 1 sudu besar, pala ½ sudu kecil, galingale, berukuran 2.5 cm 2 sudu kecil garam
- Selepas anda menyediakan bahan-bahan yang anda akan masak. Sesungguhnya, langkah seterusnya adalah bagaimana untuk memasak. Langkah pertama yang perlu dilakukan perasa kacau dengan memasak minyak sehingga diagihkan sama rata.
- Kemudian anda gosok ayam segar yang telah anda sediakan dengan beberapa perasa yang baik-baik saja. Aduklah langkah kedua yang meninggalkan rempah bersama-sama dengan ubi kayu yang lain selepas itu anda halve daun ayam dan ubi kayu masukkan ke dalamnya.
- Dan ayam bungkuslah langkah terakhir yang sudah menggunakan ubi kayu segar daun dan kukus ayam atas api sederhana sehingga masak melalui. Kemudian selepas makan angkat ayan dan dibakar dengan masih dibungkus dalam daun.
Nota-Nota
Resipi ayam Bali betutu yang mempunyai rasa tersendiri yang boleh berkhidmat di rumah.
3. Resepi Ayam Pelalah Khas Bali
Resepi Ayam Pelalah Bali |
- 2 keping dada ayam
- 1 sepotong lemon, kemudian anda mengambil air
- 5 biji bawang
- 6 ulas bawang putih
- 3 cm Galingale
- 3 cm lengkuas
- 3 bijirin Candlenut
- 3 cm kunyit
- 2 tangkai Serai, nipis keping kemudian anda
- 1 helai daun bay
- 4 keping cayenne pepper
- 1 sudu garam dalam
- 25 gram gula perang
- 5 bawang merah, dihiris kemudian goreng dan dikeringkan
- 5 ulas bawang putih, halus dihiris kemudian goreng dan dikeringkan
- 3 keping untuk cili merah, dihiris halus dan kemudian anda goreng
- 1 plum tomato
- 1 sudu udang tampal goreng
- Mula-mula anda berus terlebih dahulu ayam-ayam mereka dengan pes rempah sehingga diadun.
- Kemudian anda menulis di atas arang-batu arang sehingga masak dan rasa wangi.
- Seterusnya anda berehat dan cincang-cincang daging, ketepikan ayam mereka.
- Selepas itu anda uleg/Puri bahan-bahan untuk sos cili dan sedikit jus limau nipis atau jus. Kemudian Gaul.
- Proses terakhir iaitu anda menggabungkan masakan tradisional tadi dengan ayam cincang, kemudian anda kacau-kacau sehingga diadun.
4. Resepi Ayam Kuah Bali
Bahan-bahan- 5 paha ayam
- 1 batang jagung Serai
- 3 keping daun bay
- Daun Basil
- Cayenne Pepper 5 keping
- 500 ml air
- 2 sudu besar royco
- 1 sudu kecil garam
- Halus bahan perasa:
- lengkuas 4 bahagian
- 1 batang jagung Serai
- 4 keping daun oren
- 6 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 3 keping untuk pecan
- Seksyen 4 kunyit
- halia 1 segmen
- galingale 1 segmen
- 1 sudu teh pes udang
- 1 sudu teh lada serbuk
- 1 sudu besar ketumbar
LANGKAH MEMASAK
- Sediakan ayam basuh bersih, saya menggunakan ayam paha 5 PC
- Menyediakan daun basil, memilih set sahaja daun diketepikan aci beliau mudah melahirkan dipake bersih, membersih diri
- Menyediakan bahan perasa yang halus. Kupas kulit cuci bersih potong halus dan kemudian blender
Resepi Ayam Kuah Bali
5. Resepi Ayam Kicap Bali
Bahan-bahan:- 1 ayam yang dipotong 12 bahagian
- 1 cm lengkuas digeprak
- 2 kertas ucapan
- 3 keping daun oren
- 2 plum tomato setiap potong 8 bahagian
- 7 sudu besar kicap manis Bango
- Chives mengikut rasa
- padi merah 12
- 5 biji bawang
- 4 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 3 bijirin candlenut
Bagaimana untuk membuat:
- Ayam yang telah timbul dan membersihkan garam dan jus limau nipis, sejukkan sekejap, GORENG separuh-masak, ketepikan.
- Tumis sehingga wangi rempah pes, lengkuas, ucapan, masukkan daun limau nipis, tomato dan sos soya manis Bango.
- Masukkan ayam yang telah digoreng, masak sehingga tomato hancur dan herba rendam ke ayam, lepas chives input, bersedia untuk berkhidmat.
Resepi Ayam Kicap Bali
loading...
0 comments