Wednesday, November 15, 2017

Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak

loading...
Resepimasa.- Kek adalah satu hidangan pencuci mulut yang sering dihidangkan atau sesuai untuk dinikmati semasa minum kopi atau teh pada sebelah petang. Selain itu, resipi yang dibahagikan mengandungi pisang. Pisang mempunyai banyak kegunaan untuk badan, termasuk pisang kaya serat, mengekalkan kesihatan mata, dan peredaran darah. Mari tengok "Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak".
Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak

Bahan-bahan
  • 10 sudu tepung
  • 6 pisang pisang yang sangat masak
  • 10 sudu besar minyak masak
  • 10 sudu gula
  • 4 btr telur
  • 1 sudu serbuk penaik
  • 1 sudu tepung soda
  • Vanila secukup rasa

Langkah membuat Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak :
  1. Hancurkan pisang dengan garpu atau sudu sehingga separuh hancur dan mesti ada benjolan sedikit.
  2. Pukul (kocok) gula, telur, serbuk penaik, dan serbuk soda hingga berbuih (busa) dan sehingga kembang, ketepikan bahan.
  3. Selepas meratakan tepung secara beransur-ansur seli dengan minyak. Tambah pancutan vanila lagi sehingga tergaul secara rata.
  4. Masukkan pisang dan kacau lagi sehingga kacau, kacau dengan menggunakan sudu atau spatula.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan ditaburi dengan tepung.
  6. Kukus hingga matang selama kira-kira 30 minit dengan menggunakan medium api.
  7. Jangan lupa untuk menutup tuala pengukus pakai kain jangan biarkan air menetes.
  8. Uji menggunakan tusuk gigi apa sudah masak atau tidak, jika ia sudah masak segera mengangkat dari dapur dan matikan api.
  9. Angkat dan berkhidmat.


Selamat Mencuba!!!!
Rujukan





loading...
Load disqus comments

0 comments