Tuesday, April 18, 2017

Resepi Ayam Cincane Khas Kalimantan Spesial 2017

Resepi Ayam Cincane Khas Kalimantan Spesial 2017. Resepimasa kali ini handak berkongsi cara membuat resepi ayam yang paling kami rekomen. Resepi Ayam Cincane adalah salah satu masakan tradisional dari Indonesia tepatnya dari Pulau Kalimantan. Resepi Ayam Cincane Khas Kalimantan patut untuk dicuba di rumah jika sudah bosan dengan masakan ayam pada umumnya. Cara membuatnya pun sangat mudah hanya 7 langkah sahaja macam membuat ayam bakar, patut untuk dicuba di rumah.
Resepi Ayam Cincane Khas Kalimantan Spesial 2017
Bahan :
  • 1 ekor ayam saiz sedang
  • 1/2 liter santan kelapa
  •  1 sudu teh garam
  • 1 sudu makan air perasan limau nipis 
  • 1 sudu makan gula merah, sikat halus
Bumbu Halus :
    • 3cm halia
    • 5 butir kemiri
    • 5 buah red cili
    • 5 ulas bawang putih
    • 12 ulas bawang mera
Cara Membuat :
  1. Siapkan semua bahan-bahan yang dibutuhkan untuk membuat ayam cincane lalu lakukan langkah berikutnya, yaitu mencuci bersih ayam uth
  2. Kemudian panaskan minyak untuk menumis bumbu halus hingga harum. Masukkan ayam tadi dan kacaukan sampai rata.
  3. Tambahkan sikat gula merah, garam dan tuangi santan sedikit demi sedikit sambil dikacau dan dimasak hingga matang.
  4. Tambah air perasan limau nipis lalu masak hingga bumbunya meresap serta kuah mulai mengental.
  5. Kalau sudah, angkat lalu panggang atau bakar ayam sambil diolesi sisa bumbu dan dibolak-balik di atas bara api hingga matang.
  6. Angkat lalu sajikan di pinggan bersama bahan pelengkap lainnya, seperti : sambal dan lalapan.
  7. Hidangan Ayam Cincane siap dinikmati.
Demikian Resepi Ayam Cincane Khas Kalimantan Spesial 2017 dan Simpel ini, pastikan anda berkongi resepi ini dengan rakan-rakan dan pastikan tinggalkan komen, pujian, dan kritikan tentang resepi masakan ini di ruangan komen dibawah ya.
Rujukan

Load disqus comments

0 comments