Sunday, March 19, 2017

Resepi Udang Buttermilk Paling Lazat 2017

Resepimasa kali ini berkongsi mengenai Resepi Udang Buttermilk, Buttermilk ialah susu yang dihasilkan merekalah Product samping pembuatan mentega dari krim yang difermentasi. Buttermilk ini berupa cairan yang asam, sedikit manis, dan sangat kaya atau kental dan berkrim seperti yogurt. Banyak orang suka membuat lempeng buttermilk pada hari Sabtu pagi, tetapi tidak banyak yang memiliki persediaan buttermilk di kulkas, dan juga tidak tahu apa yang harus dilakukan dengan sisa satu liter buttermilk setelah selesai membuat lempeng, karena itu seringnya lebih mudah dan praktis untuk membuat buttermilk dari susu.
Resepi Udang Buttermilk Paling Lazat 2017
Resepi Udang Buttermilk Paling Lazat 2017
Kali ini resepi Udang akan dipadukan oleh Buttermilk simak berikut ini :-

Resepi Udang Buttermilk Paling Lazat

Tempoh Penyediaan :

0 jam 20 minit
Hidangan: 4 Orang

Bahan-bahan

  • udang besar 10 ekor
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • serbuk kunyit 1 sudu kecil
  • daun kari 3 batang
  • 2 sudu butter atau mentega
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji cili padi
  • setengah tin susu cair (nak lebih pun boleh)

Cara-cara Memasak Udang Buttermilk

  • Gaul udang dengan garam dan serbuk kunyit,gorengkan sampai udang masak.jangan terlalu garing
  • Pada kuali lain, masuk kan butter dan tumis bwg putih dan cili padi,daun kari
  • Masuk kan serbuk kari dan susu cair,masak sampai kuah pekat.bubuh udang,perasa,garam dan gula.gula bubuh banyak sikit bia ada rasa manis,lemak,masin.
 Demikian resepi Memasak Udang Buttermilk untuk laukpauk anda semoga berfaedah.amin

Rujukan
Load disqus comments

0 comments