Monday, November 14, 2016

Resepi Ayam Goreng Yangyeom Tongdak Sedap

loading...
Resepi Ayam Goreng Yangyeom resepi asal Korea, Ayam Goreng Yangyeom merupakan hidangan ayam goreng yang disediakan dalam gaya Korea. Ia dimakan sebagai makanan, makanan segera di Bar, atau sebagai hidangan untuk selepas snek di Korea. Tiada akan bertanding tuntutan asal-usul ayam goreng Korea oleh rantaian Restoran 2, Pelicana ayam dan ayam Mexicana. Walaupun ayam Pelicana Yangnyeom Tongdak telah dikeluarkan sebelum ayam Mexicana, kedua-duanya dianggap sebagai pemula hidangan oleh Korea Selatan. Kedua-duanya menggunakan Gochujang dan jem Strawberi sebagai bahan perasa dalam.
Resepi Ayam Goreng Yangyeom Tongdak Sedap
Resepi Ayam Goreng Yangyeom Tongdak Sedap
Ayam goreng Korea berbeza daripada tipikal ayam goreng Amerika oleh goreng dua kali. Ini menyebabkan kulit menjadi crunchier dan kurang berminyak. Selain itu, gaya Korea-ayam tidak dicirikan oleh crags dan crusty nubs yang dikaitkan dengan ayam goreng Amerika seperti yang diterangkan oleh Julia Moskin of The New York Times sebagai satu "nipis, crackly dan hampir telus". ayam biasanya berpengalaman dengan rempah, gula dan garam, sebelum dan selepas menjadi goreng. Restoran ayam goreng Korea biasanya menggunakan ayam atau sederhana-bersaiz kecil, dalam erti kata lain, ayam-ayam muda yang mengakibatkan daging tender yang lebih banyak. Selepas itu, ayam yang biasanya tangan yang dilukis dengan berus, untuk sekata kot ayam dengan lapisan nipis sos. Radishes jeruk, bir dan soju sering dihidangkan dengan ayam goreng Korea.(Wikipedia)

Resepi Ayam Goreng Yangyeom Tongdak Sedap

Bahan Ayam Goreng :
  • 16 sayap ayam
  • 1/2 sudu kecil halia parut
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu kecil garam
  • Secubit lada hitam
  • Minyak untuk menggoreng (kira-kira 5 hingga 6 cawan)
Bahan Sos Pedas Korea :
  • 2 sudu besar bawang parut
  • 1 sudu kecil halia parut
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar bawang putih cincang
  • 4 sudu besar cuka kurma
  • 2 – 3 sudu besar sos pedas (gunakan Frank Original)
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos gochujang (boleh gantikan dengan sos cili atau cili pes)
  • 2 sudu besar sirap jagung atau madu
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil dijon mustard (terpulang)
  • 1 sudu kecil minyak bijan
Bahan Hiasan : 1/2 sudu kecil biji bijan untuk hiasan 

Cara Memasak :

  • Campurkan sayap ayam dengan garam, lada, dan halia. Perap selama 20 hingga 30 minit.
  • Panaskan kuali dengan api yang kecil. Tambah 1 sudu besar minyak masak dan kemudian bawang, bawang putih, dan halia. Kacau selama satu minit sehingga wangi. Tambah semua bahan sos yang lain, dan kacau rata. Masak hingga pekat sedikit, kira-kira 4 hingga 5 minit. Matikan api.
  • Buang mana-mana air yang berlebihan dari ayam yang diperap. Gaul ayam dengan tepung jagung hingga sama rata.
  • Tambah minyak ke dalam kuali untuk deep fry. Panaskan minyak kepada 320 ° F. Jatuhkan ayam ke dalam minyak. Masak hingga warna keemasan, kira-kira 5-7 minit, bergantung kepada saiz sayap ayam. Letakkan di atas rak dawai. (Sesetengah resepi menggalakkan ayam digoreng dua kali untuk kerangupan)
  • Panaskan sos dengan api kecil. Masukkan ayam dan kacau hingga sayap ayam sama rata bersalut. Taburkan dengan bijan sebagai hiasan.
Demikian  Reseipi Ayam Goreng Khas Korea semoga , cik dan puan bisa mencubanya dirumah semoga berfaedah.amin
loading...
Load disqus comments

0 comments