Saturday, March 18, 2017

Resepi Udang Masak Serai Mudah dan Lazat 2017

Resepi Udang Masak Serai - Selain Resepi Ayam , Resepi udang merupakan resepi yang banyak digemari oleh masyarakat umum.  Tak banyak bahan yag digunakan dalam membuat udang masak serai ini. Namun rasa dan aromanya tak dapat diabaikan begitu saja. Yuk, sajikan hidangan nikmat ini untuk sajian makan sehari-hari terlebih untuk sajian Ramadan Raya dan Buka Puasa pasti Lazat .
Resepi Udang Masak Serai Mudah dan Lazat 2017
Resepi Udang Masak Serai Mudah dan Lazat 2017
Ok Jom ke Resepi Udang Masak Serai yang mudah dan Lazat ini ya?

Resepi Udang Masak Serai Mudah dan Lazat 2017

Bahan-bahan/bumbu-bumbu Resepi udang Masak Serai:
  • 400 gram udang pacet besar, koyak di bahagian belakang
  • 6 bijirin labu bawang merah, dicincang halus
  • 3 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 4 dikeringkan merah padi, dicincang halus
  • 2 cili merah, dicincang
  • 4 tangkai Serai, dihiris halus, putih telah diambil
  • 2 sudu teh garam
  • gula 1/2 sudu teh zarah
  • 50 ml air
  • 2 camca besar minyak untuk sautéing masak

    Bagaimana untuk membuat udang masak Serai (3 langkah mudah sahaja):

    1. Panaskan minyak, tumis bawang, bawang putih, cili Kering, Cayenne merah dan Serai sehingga aromatic.
    2. Masukkan udang. Kacau sehingga ia berubah warna.
    3. Tambah air dan garam. Masak sehingga selesai dan meresap.

    Nota Resepi Udang:

    Bahan diatas untuk 4 Porsi
    Demikian Udang Masak Serai yang bisa and cuba untuk resepi sehari-hari , kerana cara memasak resepi sangat mudah dan rasanya lazat. Jangan lupa anda harus kuasai resepi udang ini untuk memasak di Bulan Ramadan Raya 2017 semoga berfaedah.amin


    Load disqus comments

    0 comments