Monday, October 31, 2016

Resepi Ayam paprik Paling Sedap

Resepi Ayam Terkini Ayam Paprika dimana ayam paprik termasuk hidangan goreng yang mudah untuk membuat, lazat dan berkhasiat. Warna-warna yang berwarna-warni mencipta segar dilihat oleh mata.
Resepi Ayam Paprik
Resepi Ayam Paprik
Berikut Resepi Ayam Paprik Paling Sedap untuk anda cuba.

Resepi Ayam paprik Paling Sedap

Bahan-bahan

  • 4 ketul ayam di hiris kecil
  • 2 ulas bawang putih di cincang halus
  • 1 biji bawang besar di belah dua dan di hiris bulat besar
  • 1 biji cili merah di hiris
  • 11 biji cili api di pecah
  • bunga kobis di hiris kecil
  • 2 biji putik jagung di hiris
  • 1/2 biji karot di hiris
  • 2 biji kacang panjang di potong 1 inci
  • 2 sudu makan cili kering di kisar
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 cawan air
  • garam secukupnya
  • 2 helai daun limau purut di siat

CARA MEMBUAT/MASAK

  • Tumis bawang putih sehingga naik wangi.
  • Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
  • Masukkan semua sos dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
  • Masukkan ayam dan kacau sehingga rata.
  • Masukkan air dan masak hingga mendidih.
  • Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau sehingga rata.
  • Masukkan semua bahan hiris dan kacau sehingga semua sayur empuh.
  • Tutup api dan ayam paprik siap dihidangkan.
Demikian resepi Ayam Masak paprik semoga berfaedah. amin
Read more

Resipi ayam Penyet paling Sedap

Resipi ayam Penyet paling Sedap. Sebelum kami masuk ke dalam penyet resipi ayam, penyet istilah berasal dari Jawa yang penuh semasa kegawatan. Mengapa ada Creamed?? kerana berkhidmat hidangan sampingan akan dihancurkan bersama-sama dengan sos sebelum dihidang.
Penyet yang tipikal Jawa Timur, asalnya diperkenalkan sebagai bahan penggunaan penyetannya tempe, tetapi lama-kelamaan, hidangan tepi bila-bila masa kini mula pelbagai, seperti: tauhu, telur, ayam, itik, ikan keli, gurame dan iga penyet.
Ok Simak resipi Ayam Penyet Paling sedap seperti berikut ini :-
Resipi ayam Penyet paling Sedap
Resipi ayam Penyet paling Sedap

Resipi ayam Penyet paling Sedap

Bahan-bahan:

  • 1 kg ayam segar dan bagus, potong 10 bahagian
  • 2 cm halia, dikupas dan memarkan
  • lengkuas Seksyen 2
  • 1.5 liter air bersih
  • 2 keping Serai
  • 2 keping daun bay

Perasa:

  • 10 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit hidup, dikupas
  • 8 bijirin daripada pecans, panggang kacang tanah
  • 1 sudu besar garam 

Cara-cara memasak ayam goreng penyet

  • Mula-mula ayam adalah seared lemon jus/limau dan 1 sudu teh garam dan biarkan 15 minit. Basuh bersih lagi
  • Rebuslah air dan kacau bahan perasa yang menampal, Serai, Halia, daun Bay, lengkuas dan bumbunya deria rasa.
  • Kemudian masukkan ketulan ayam itu rebus air dan masak di atas api sederhana sehingga ayam tender dan longkang.
  • Lepas goreng ayam sehingga masak. Apabila ia dimasak, mengangkat maka ayam penyet/Seluar Campurkan dengan pes udang cili di atas pestle itu. 
Untuk lebih detailnya sila lihat vidio dibawah ini:

Cara membuat Sambal Ayam Penyet:

  1. udang 1/2, tampal dan dibakar
  2. Limau nipis Bahasa meninggalkan 2 keping, kemudian dijual sebahagian batang daun buah cili merah kerinting 7
  3. buah-buahan merah cayenne pepper 7
  4. Garam secukup rasa
  5. 2 sprigs basil leaves kemudian mengambil
  6. buah-buahan merah tomato 1/2
  7. 1/2 sudu teh gula (gula perang kemudian hirisan) 
Read more

Thursday, October 27, 2016

Resipi Ayam Kapitan 2016

Resipi Masakan Malaysia kali ini kami berkongsi menganai Ayam Kapitan , masakan ini merupakan Makanan Khas Malaysia dimana kari ayam moreish dan asli Malaysia ini menggabungkan masam Asam dan berkrim santan bagi kedalaman sebenar rasa. Dengan resipi ini anda bisa mencobanya dirumah sebagai hidangan untuk keluarga anda. berikut ini Resipi Ayam Kapitan simak baik-baik ya?
Resipi Ayam Kapitan 2016
Resipi Ayam Kapitan 2016

Resipi Ayam Kapitan 2016

Tempoh Memasak

Persiapan :30 minit, Memasak: 2 jam 

Bahan-bahan

  • 2 sudu besar kunyit
  • 1 sudu besar garam laut tidak stabil
  • 8 kaki ayam, tulang dan kulit, potong paha dan drumsticks
  • 225ml minyak sayur-sayuran
  • 500ml tebal santan (ini mestilah penuh lemak)
  • 2 tangkai Serai, keyakinan
  • 4 daun limau nipis 
  • 2 sudu besar serbuk stok ayam
  • 2 sudu makan putih caster sugar
  • 85g Asam paste

Bahan pes rempah

  • 40 biji cili kering yang kecil dikeluarkan
  • 50g gingerPeeled segar dan kira-kira dicincang
  • 50g lengkuas, dikupas dan dicincang kasar
  • 4 tangkai Serai, tender sebahagian sahaja
  • 350g Thailand atau biasa bawang merah, kira-kira dicincang
  • 25g candlenuts atau kacang macadamia
  • 4 ulas bawang putih, dicincang kasar
  • 2 sudu makan minyak sayuran 

Cara Memasak Ayam Kapitan

  1. Campuran kunyit, garam dan 3 sudu besar air dalam hidangan logam yang besar, kemudian masukkan ketulan ayam. RUB seluruh ayam, tutup dan berehat semalaman, atau biarkan pada suhu bilik selama 30 minit.
  2. Sementara itu, membuat rempah tampal. Rendam cili kering di dalam air panas selama 20 minit hingga lembut. Parit, kemudian Campurkan cili dan bahan-bahan lain yang bersama-sama dalam pemproses atau blender sehingga sebati.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali atau periuk besar, berasaskan berat. Goreng ayam dalam kelompok selama 5 minit sehingga keemasan, menjadikan nasi. Parit ayam di atas kertas dapur. Berhati-hati keluarkan separuh minyak ke dalam bekas heatproof, kemudian Tambah pes rempah ke baki minyak di dalam kuali.
  4. Goreng pes selama 5 minit, kemudian kembali meninggalkan ayam ke dalam kuali leper, diikuti dengan santan, Serai dan limau nipis. Masak selama lebih 5 minit, kemudian masukkan stok pes tepung, gula dan Asam. Mereneh perlahan-lahan selama 1 jam 30 minit-1 jam 40 minit sehingga ayam terjatuh dari tulang. 
Resipi ayam Kapitan jadi kami quote dari goodfood boleh membantu anda dalam masakan ayam kapitan yang lazat. Mari Kongsi resepi ini kepada rakan-rakan anda dan jangan lupa tulis komen di bawah.

Read more

Wednesday, October 26, 2016

Resepi Kek Coklat Luar Biasa 2016

Resepi kek kali ini kami berkongsi mengenai Kek Coklat.  Coklat ialah nama sebuah makanan yang diolah daripada biji koko. Coklat umumnya diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa yang unik, coklat sering digunakan sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin sehinggalah juga kepada pernyataan cinta. Pada pendahuluannya, coklat tidak bermula sebagai makanan (kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.
Resepi Kek Coklat Luar Biasa 2016
Resepi Kek Coklat Luar Biasa 2016
Coklat dihasilkan daripada koko (Theobroma cacao) yang mula-mula tumbuh di daerah Amazon utara melunjur ke Amerika Tengah yang berkemungkinan hingga ke Chiapas, bahagian paling selatan Mexico. Orang-orang Olmec memanfaatkan pokok tersebut dan, mungkin juga, membuat “coklat” di sepanjang pantai teluk di selatan Mexico sekitar 1000 tahun SM. Peradaban pertama yang mendiami daerah Meso-Amerika itu mula mengenal pokok “kakawa” yang buahnya digunakan sebagai minuman(wiki).
nah saatnya kita bahas menganai Resepi Kek Coklat istimewa seperti berikut ini :-

Resepi Kek Coklat Luar Biasa 2016

Bahan-bahan

  • 2 cawan gula putih
  • 1 3/4 cawan tepung pelbagai guna
  • 3/4 cawan serbuk Koko unsweetened
  • 1 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 1 1/2 sudu teh soda penaik
  • 1 sudu teh garam
  • telur 2
  • 1 cawan susu
  • 1/2 cawan minyak sayur-sayuran
  • 2 sudu teh ekstrak vanila
  • 1 cawan air mendidih

Tempoh Memasak

Persiapan bahan dan alat: 20 m, Masak:30 m,Siap dibina dalam:1 h

  CARA MEMASAK KEK COKLAT

  1. Panaskan oven kepada 350 darjah F (175 darjah C). Gris dan tepung dua inci sembilan pusingan kuali.
  2. Dalam mangkuk besar, kacau bersama gula, tepung, Koko, serbuk penaik, soda penaik dan garam. Tambah telur, susu, minyak dan vanilla, campuran selama 2 minit pada kelajuan Sederhana pengadun. Kacau di dalam air mendidih buat. Adunan akan menjadi nipis. Tuang sekata ke dalam kuali yang disediakan.
  3. Bakar 30-35 minit di dalam ketuhar yang bersuhu, sehingga kek dilakukan dengan sebuah tusuk gigi. Sejukkan dalam kuali selama 10 minit, kemudian keluarkan untuk rak dawai sejuk sepenuhnya.
Demikian Cara memasak kek Coklak istimewa semoga berfaedah.amin
rujukan

Read more

Resepi Ayam Masak Kicap 2016

Resepi Ayam masak kicap, Ayam adalah sejenis makanan yang disukai oleh ramai orang, buat masa ini kami akan berkongsi resipi ayam yang ayam masak kicap. menjadikan ia sangat mudah dan mudah supaya ianya sesuai untuk anda yang suka memasak di rumah dan berkhidmat kepada keluarga anda. Berikut Bahan dan Cara memasak Ayam masak Kicap:-
Resepi Ayam Masak Kicap 2016
Resepi Ayam Masak Kicap 2016

Resepi Ayam Masak Kicap 2016

Bahan-bahan

  • gula 1 cawan putih
  • 1 cawan kicap
  • 1 cawan air
  • bawang putih cincang 1/4 cawan 
  • halia segar cincang 1/4 cawan 
  • 5 pound paha ayam tulang masuk dengan kulit
  • bawang hijau 1/4 cawan dicincang

CARA MEMASAK AYAM MASAK KICAP

  1. Campur gula, kicap, air, bawang putih, dan halia ke dalam periuk stok yang besar; kacau sehingga gula terlarut. Letakkan ayam di dalam periuk stok dan membawa ke mendidih. Menggunakan tongs, belok ayam dalam periuk setiap 5 minit.
  2. Rebus ayam sehingga tidak lagi merah jambu pada tulang dan jus yang dijalankan jelas, kira-kira 35 minit. Termometer segera-Baca untuk dimasukkan berhampiran tulang harus membaca 165 darjah F (74 darjah C). Campuran sos akan bertukar menjadi sayu yang kaya, coklat. Buang periuk dari api dan biarkan sejuk 10 minit.
  3. Letakkan ayam di atas pinggan yang boleh dengan bawang hijau dicincang. 

Tempoh Memasak

Menyediakan bahan dan alat : 10 m, masak: 35 m, sedia di: 55 m

Petua

Kerajang aluminium membantu dalam mengekalkan makanan lembap, untuk memastikan ia Tukang masak sekata, terus sisa yang segar dan mudah membuat pembersihan.

Rujuan
Read more

Resepi Sup Ayam Lazat 2016

Resepi ayam kali ini kami berkongsi sup ayam lazat yang mudah dalam memasaknya. Masakan ini dapat anda buat untuk hidangan keluarga anda di rumah. Mempelajari tentang bahan-bahan dan bagaimana selepas itu cuba untuk membuatnya.resepi sup ayam kami dari katip allrecipes.com di mana bahan-bahan dan cara seperti berikut ini :-
Resepi Sup Ayam Lazat 2016
Resepi Sup Ayam Lazat 2016

Resepi Sup Ayam Lazat 2016

BAHAN-BAHAN

  • 1 (3 paun) keseluruhan ayam
  • 4 lobak merah, dibelah dua
  • 4 tangkai saderi, dibelah dua
  • 1 bawang besar, dibelah dua
  • air untuk menampung
  • garam dan lada sulah secukup rasa
  • 1 sudu teh chicken bouillon Granules bersama (pilihan)

CARA MEMBUATNYA

  • Masukkan ayam, lobak merah, seleri dan bawang dalam sebuah periuk besar sup dan perlindungan dengan air sejuk. Haba dan biarkan mereneh, terbongkar, sehingga daging ayam jatuh dari tulang-tulang (skim keluar buih sering sekali).
  • Mengambil segala-galanya daripada periuk. Tekanan air rebusan tersebut. Pilih daging daripada tulang dan potong lobak merah, seleri dan bawang. Perasakan sup dengan garam, lada sulah dan chicken bouillon secukup rasa, jika dikehendaki. Kembali ayam, lobak merah, seleri dan bawang ke dalam periuk, Gaul bersama-sama, dan berkhidmat. 
Untuk Detail cara membuatnya berikut vidio dari allrecipes.com:


Demikian resipi bertemakan Ayam yaitu Sup Ayam Lazat semoga anda sukses dalam mencubanya.amin
Read more

Resepi Ayam Lada Hitam Laziz 2016

Resepi Ayam Lada Hitam Laziz 2016, resepimasa akan berkongsi tip-tip untuk anda yang ingin mencuba resepi memasak ini bertemakan ayam. Resepi ayam lada hitam yang dimasak amat sesuai untuk seisi keluarga. Ayam lada hitam boleh makan nasi putih dengan hangat. Pasti ia akan lebih menjimatkan dan bersih ketika kita boleh memasak itu sendiri. Bahan-bahan berikut dan langkah-langkah memasak.
Resepi Ayam Lada Hitam Laziz 2016
Resepi Ayam Lada Hitam Laziz 2016

Resepi Ayam Lada Hitam Laziz 2016

Bahan-bahan utama:

  • 1 ayam, dibersihkan dan kerat kepada 10 bahagian atau secukup rasa
  • lada hijau bersaiz sederhana ½
  • lada loceng merah bersaiz sederhana ½
  • lada loceng kuning ½ bersaiz sederhana
  • 1 keping daun bawang, dihiris lengthwise
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam yang baru dikisar
  • 3 camca besar sos soya manis
  • 500 ml air masak hingga mendidih ayam
  • 250 ml air

Bahan-bahan perasa:

  • 3 keping merah lada cayenne, atau secukup rasa
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 bijirin daripada bawang merah
  • ½ sudu besar garam
Setelah semua bahan-bahan utama dan perasa-perasa yang halus telah bersedia, selanjutkan cara-cara membuat ayam lada hitam yang enak, sihat dan higienist.

Resepi Ayam Lada Hitam Laziz 2016

  1. Daging ayam rebus yang sudah dibersihkan dan dipotong menjadi kepingan akhirnya setengah liter air selama kira-kira setengah jam, atau hingga ayam adalah 75% matang
  2. Setelah selesai dimasak, membuang air dan angkat daging ayam, kemudian Tambah air
  3. Sediakan kuali dan Panaskan minyak. Setelah minyak agak panas, tumis perasa lancar
  4. Tambah bawang, terus sauteing dan Tambah semua kepingan lada loceng. Tumis sehingga kelihatan melenting lada pada separuh
  5. Setelah lada pada separuh kelihatan melenting, masukkan ayam rebus. Kacau-kacau sehingga semua bahan kisar
  6. Tambah lada hitam serbuk dan manis kicap. Kacau dan masak hingga ayam dan bahan-bahan lain yang masak dengan sempurna
  7. Setelah selesai dimasak, Hidangkan atas pinggan menghidang. Sesuai disertai dengan nasi panas atau kentang goreng Perancis/rebus + buah-buahan untuk menambah khasiatnya. 
Well, jadi Mudah-mudahan resepi ayam lada hitam anda boleh memasak dengan lazat untuk keluarga tercinta.

Rujukan: resep-om
Read more

Resipi Ayam Goreng Madu Lezat 2016

Ayam Goreng Madu telah menjadi kegemaran keluarga saya selama bertahun-tahun, sekarang saya akan berkongsi resipi makanan yang merupakan kegilaan saya itulah resipi ayam goreng madu. Berikut adalah bahan-bahan serta cara untuk membuatnya.
Resipi Ayam Goreng Madu Lezat 2016
Resipi Ayam Goreng Madu Lezat 2016

Resipi Ayam Goreng Madu Lezat 2016

Bahan-bahan

  • 1 (4 paun) keseluruhan ayam dipotong keping
  • garam dan lada sulah secukup rasa
  • 1/2 cawan madu
  • 1 sudu besar bawang putih serbuk
  • ayam 1 paket
  • 2 cawan tepung pelbagai guna
  • minyak sayuran 1 suku untuk menggoreng

Arahan-arahan

Prep: 30 m, masak: 40 m, disiapkan: 1 h 10 m
  1. Kepingan ayam dengan garam dan lada sulah, kemudian kot setiap Kepingan potongan ayam dengan madu.
  2. Dalam satu hidangan yang cetek atau mangkuk, Campurkan bersama serbuk bawang putih,Granules bersama bouillon ayam dan tepung. Mengorek ketulan ayam bersalut madu dalam campuran tepung, lapisan sepenuhnya.
  3. Isi yang besar, berat kuali dengan api dengan minyak sedalam satu inci. Haba atas api sederhana-tinggi.
  4. Goreng ayam selama sekurang-kurangnya 5 minit setiap sisi, sehingga tidak lagi merah jambu.
Demikian Resepi Ayam Goreng madu yang laezat dan Simpel ini, pastikan anda berkongi resepi ini dengan rakan-rakan dan pastikan tinggalkan komen, pujian, dan kritikan tentang resepi masakan ini di ruangan komen dibawah ya.
Rujukan
Read more

Resepi Ayam Masak Halia 2016

Buat masa ini saya akan berkongsi resipi nasi ayam masak halia yang "resepi ayam masak halia". Kami rujuk dari jomsantap berikut Semak  kaedah-kaedah serta bahan seperti berikut ini :-
Resepi Ayam Masak Halia 2016
Resepi Ayam Masak Halia 2016

Resepi Ayam Masak Halia 2016

Bahan-Bahan Ayam Masak Halia

  • Isi ayam (ikut anda banyak mana)
  • 3 inci halia muda (potong nipis memanjang)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sedikit air
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit minyak
  • 1 sudu besar seasoning
  • 1 biji bawang merah (dimayang)
  • 1 biji cili merah (dimayang serong)

Cara Membuat / Masak Resepi Ayam Masak Halia

  • Panaskan minyak.
  • Masukkan bawang dan halia. Tumis bahan tadi sehingga naik bau semerbak.
  • Kemudian masukkan isi ayam dan goreng sehingga masak.
  • Selepas itu masukkan sos tiram, seasoning dan sedikit air ikut kepekatan anda.
  • Masukkan garam dan gula. Rasa masakan tersebut.
  • Akhir sekali, masukkan cili merah dan kacau.
  • Angkat dan hidangkan.
  • Boleh juga tabur sedikit daun bawang sebagai hiasan.
Demikian resipi Ayam masak Halia semoga berfaedah. Mudah bukan cara-caranya.
Read more

Resepi Nasi ayam Hainan ala Malaysia

Resepi kali ini tentang resepi Ayam Hainan dimana Nasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana (wikipedia).
Resepi Ayam Hainan
Resepi Ayam Hainan
Nah, Berikut resepi Nasi Ayam Hainan ala Malaysia seperti berikut ini :-

Resepi Nasi ayam Hainan ala Malaysia

Bahan-Bahan Resepi Ayam Hainan (porsi 5-6 orang)

  • 1 ekor ayam
  • 3 biji bawang putih dicincang halus atau dicampur
  • 1/2 buku halia saiz sederhana (dipotong nipis)
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • Sedikit garam

Bahan-Bahan untuk Resepi Nasi Ayam Hainan

  • 3 mug beras (mug standard tinggi adalah 4 inci.)
  • 4½ mug air
  • 2 inci halia (diketuk)
  • 4 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2 sudu besar majerin
  • 3 ketul kuib ayam
  • 2 helai daun pandan

Bahan-Bahan untuk Sambal

  • 1 biji capcicum merah
  • (boleh digantikan dengan lada merah)
  • 2 biji bawang putih
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
  • 1 sudu besar cuka makan
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3/4 buku halia saiz sederhana

Bahan-Bahan untuk Kicap

  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 5 sudu besar air rebusan ayam
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar sos cili

Bahan-Bahan untuk Sup

  • 1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
  • Daun sup
  • Lobak merah
  • 1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
  • 1 sup bunjut
  • Secubit garam

Bahan-Bahan Sampingan untuk Hiasan Nasi Ayam Hainan

1 batang timun (dihiris) 2 biji buah tomato (dihiris) Salad (dihiris) Bawang goreng (ditabur di atas nasi dan di dalam sup) Minyak bijan (ditabur ke atas ayam yang telah dipotong)

Cara-Cara untuk Membuat Nasi Ayam Hainan ala Malaysia

  • Masakkan air sebanyak 4½ mug bersama dengan 3 kuib ayam.
  • Beras dibasuh dan ditoskan sehingga kering.
  • Panaskan periuk dan cairkan majerin.
  • Masukkan bawang putih dan halia.
  • Apabila sudah naik wangi, masukkan beras dan goreng beras bersama marjerin tadi kira-kira 8 minit.
  • Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.
  • Curahkan air yang sudah mendidih ke dalam periuk nasi.
  • Masukkan daun pandan dan biarkan ia tanak sehingga masak.
  • Leraikan dengan garfu setelah nasi masak.

Cara-Cara untuk Membuat Ayam Hainan

  • Mula-mula letaklan seekor ayam dalam periuk dan masukkan air.
  • Biarkan ayam tenggelam, masukkan juga bawang putih dan halia.
  • Kemudian masukkan garam secukup rasa dan kiub pati ayam, rebus ayam sehingga masak lebih kurang 1/2 jam.
  • Angkat ayam dan ketepikan dahulu.
  • Selepas itu, bakarkan ayam tersebut dalam ketuhar sekejap lagi sehingga masak.
  • Potongkan ayam tersebut semasa ingin makan dengan nasi.
  • Letakkan sedikit kicap cair dan renjiskan sedikit minyak bijan di atas ayam tersebut.
  • Jangan membuangkan baki air ayam sebab boleh digunakan untuk memasak sup.

Cara-Cara untuk Membuat Sambal

  • Kisarkan semua bahan.
  • Masakkan semua bahan di dalam kuali dengan api sederhana sehingga kuah sos tersebut telah pekat dan sedia untuk digunakan.

Cara-Cara untuk Membuat Kicap

  • Campurkan semua bahan dan masak di dalam periuk sehingga mendidih.
  • Petua: Letakkan serbuk limau nipis dapat memberikan rasa limau yang segar kepada sos cili. Sos cili tersebut tidak perlu dimasak dan boleh tahan selama 1 minggu jika disimpan di dalam peti sejuk. Batang ketumbar akan memberikan aroma yg wangi sekali tanpa membuat sos berwarna hijau.

Cara-Cara untuk Membuat Sup Ayam

  • Masakkan sup ayam di dalam periuk lain sehingga mendidih.
  • Masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi.
  • Perasakan garamya dengan segera.
  • Akhir sekali masukkan pula daun sup dan tutupkan api. 
Demikian Resepi Ayam dengan nama Resepi Ayam Hainan semoga berfaedah.amin

Rujukan
Read more