loading...
Berhantu ihhh seram ya. Tapi kek yang handak reepimasa bahagikan ini tidaklah seram. Malah nak buat yang makan jadi happy bahagia. Manisnya Kek Coklat Cheese Lava Berhantu ini asalnya dari lelehan coklat ganache yang pasti buat tambah terus.Sudah penasaran nak buat kek, yuk mari kita lihat resepi kek coklat cheese lava berhantu berikut ini :
Manisnya Kek Coklat Cheese Lava Berhantu 2017
Manisnya Kek Coklat Cheese Lava Berhantu 2017
Manisnya Kek Coklat Cheese Lava Berhantu 2017 |
BAHAN BAHAN :
KEK CHOCOLATE MOIST MANIS
BAHAN A
*satukan
1 cawan susu cair* ayak
1 cawan minyak jagung / minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus / gula castor
2 biji telur Gred ACARA CARA :
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda
1/2 sudu teh baking powder
- Satukan BAHAN A dalam bekas
- Masak atas api ( double boiler ) sehingga sebati dan gula hancur
- Masukkan telur yang telah di kocok
- Masukkan tepung yang telah di ayak
- Masukkan adunan ke dalam bekas yang di sukai ( masukkan separuh bekas )
- Kukus selama 30 minit dengan api sederhana
- Sejukkan kek sebentar
250 gm Cheese ( philadhephia ) lembut kan di suhu bilik dahulu
500 ml UHT Whipping Cream
3 sudu besar susu pekat manis
Satukan cheese dengan susu pekat. Putar hingga lembut
Masukkan UHT whipping cream .Putar hingga adunan cheese menjadi lebih kembang dan mengebu ( jgn putar lama sangat takut uht whipping mencair semula )
Simpan sedikit adunan cheese utk lorekan atas kek
COKLAT LELEH
- 300 gm coklat masakan
- 300 gm UHT Whipping Cream
- 1 sudu makan nutella
Sejukkan sebentar hingga sedikit memekat
STEP MELAPIS KEK BERHANTU !!
- Kek
- Adunan cheese ( biarkan adunan cheese mengeras dahulu, baru tuangkan adunan ganache )
- Ganache
- Lorek
- Ketebalan adunan setiap lapisan terpulang dan agak 2 sahaja.
-Selamat Mencuba-
Rujukan
loading...
0 comments