loading...
Cendol sebenarnya berasal dari tanah jawa. Dalam abad ke-18 peniaga-peniaga mamak membawa resepinya masuk ke tanah Melayu, yang nanti resepi cendol ini terus berubah mengikuti perubahan jaman. Pembuatan Resepi Ais Cendol Manis & Segar ini pun masuk golongan yang mudah dan cepat nak disajikan buat buka puasa. Dah nak sabar Resepi Ais Cendol Manis & Segar jom kita lihat Resepi Ais Cendol Manis & Segar yang akan ResepiMasa bagikan untuk kita semua.
\Cendol Manis & Segar |
Bahan-Bahan
- 1 sudu tepung jagung
- 3 cawan air pandan
- Secubit garam
- 1 sudu kecil air kapur
- Sedikit pewarna hijau
- Memasukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat . Kacau selalu supaya tidak hangit
- Sediakan bekas yang berisi air sejuk.
- Masukkan Cendol ke dalam acuan maruku dan tekan ke dalam air sejuk.
- Simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.
- 1/2 kilo pati santan segar lepas tu letak secubit garam (tak perlu masak, cuma tambah ketulan ais supaya tahan lama sedikit).
- Air gula melaka campur gula merah dan masukan daun pandan (dimasak lama, lebih kurang 1 jam)
- Untuk melikatkan campur dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
- Hidangkan bersama kacang merah, jagung manis dan bahan tambahan sesuai selera.
loading...
0 comments