loading...
Kawan jom masak kek Gulung Green tea sebelum kita tau resipi paling sedap dari kek gulung Green tea apa makna dari Green Tea atau teh Hijau adalah sejenis teh yang diperbuat daripada daun sinensis bunga kamelia yang telah menjalani layu sama dan proses pengoksidaan digunakan untuk membuat oolong dan teh hitam. Teh hijau berasal dari China, tetapi pengeluarannya telah merebak ke banyak negara di Asia.
Resepi kek gulung Green tea |
Beberapa jenis teh hijau wujud, yang berbeza dengan ketara disebabkan oleh kepelbagaian C. sinensis digunakan, syarat-syarat, kaedah hortikultur, pengeluaran pemprosesan dan masa penuaian yang semakin meningkat.
Ok seteah kita tahu tentang Teh Hijau kali ini kita simak resepi kek Gulung Green tea seperti berikut ini :-
Resepi kek gulung Green tea paling Sedap 2017
Bahan-Bahan kek Gulung Green Tea:
Bahan Kek
- 1 biji telur
- 60 gm tepung superfine – diayak
- 5 gm serbuk teh hijau – diayak bersama tepung
- 3 biji kuning telur – Simpan putih telur
- 35 gm mentega
- 60 gm susu segar
- 85 gm gula kastor
Bahan Krim
- 2 sudu teh gula ising
- 100 gm krim putar
Cara Memasak/Membuat Kek
- Panaskan ketuhar pada suhu 160’c. Pukul telur (termasuk telur kuning) hingga sebati. Ketepikan seketika.
- lalu cairkan mentega dalam kuali dan padamkan api. Masukkan tepung dan juga serbuk teh hijau. Gaul rata. Kemudian masukkan telur yang telah dipukul tadi sedikit demi sedikit.
- seterusnya Masukkan pula susu segar dan gaul hingga sebati. Tapis adunan untuk mendapatkan tekstur yang tidak berketul. Ketepikan seketika.
- Lalu Pukul putih telur serta gula kastor hingga kembang dan gebu. Tuang ke dalam bekas yang mengandungi bancuhan tepung dan telur tadi. Kaup balikkan hingga sebati.
- Jangan lupa Sapukan mentega pada loyang dan alaskan dengan kertas minyak. Guna Loyang bersaiz 10’ x 10’.
- Tuang adunan dan bakar pada suhu 160’c selama 20 minit. Apabila kek telah masak, keluarkan dari Loyang dan sejukkan seketika.
- Untuk krim, pukul krim putar bersama gula ising hingga kental. Sapukan ke atas kek dan gulung dengan kemas.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidangkan.
rujukan
loading...
0 comments