loading...
Daging kisar merupakan daging yang dikisar halus-halus dengan menggunakan pengisar daging. Daging yang biasa dikisar daging lembu, kambing, ayam sampai itik. Apabila nak masak daging kisar haruslah sampai benar-benar masak menyeluruh, supaya bakteria yang ada di daging musnah.Nah kali ini Resepimasa nak berkongsi 4 Macam Olahan Daging Kisar Berempah Mudah Dan Praktis. 4 Macam Olahan Daging Kisar Berempah Mudah Dan Praktis ini merupakan resepi yang gunakan daging kisar dan tak lupa resepi daging kisarnya.
Macam Olahan Daging Kisar Berempah Mudah Dan Praktis |
Bahan-bahan daging kisar berempah.
1 bungkus daging kisar
1 sudu besar rempah kari daging (kalau suka lebih rasa kari, lebihkan sedikit)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit lada sulah
Sedikit lada hitam kasar
garam gula secukup rasa
Cara-cara :
- Rempah, bawang putih, bawang merah di blend.
- Tumiskan bahan-bahan di no.1 sampai naik minyak.
- Masukkan daging kisar, lada hitam, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. masak sampai sedikit kering. Sejukkan ikut portion kecik-kecil, senang sekali guna keluarkan satu protion.
Macam Olahan Daging Kisar Berempah
- Puding Roti Daging
- Rendam beberapa keping roti dalam susu segar yang di pukul dengan telur, lada sulah, lada hitam, sedikit garam.
- Rendam sehingga roti lembut dan tenggelam.
- Lapikan roti yang direndam tadi satu layer kemudian letak inti daging satu layer, ulang roti satu layer, dan daging satu layer, tuttup satu layer lagi dengan roti, then taburkan cheese.
- *Atau kalau malas nak layer-layer bagai, gaul ke semua roti rendaman tu dengan inti daging ni, bakar dalam oven sehingga masak.
- Roti john
- Bancuh adunan daging kisar ni dengan 3-4 biji telur
- Tuang adunan atas bun utk sosej tu dibelah (jangan sampai putus).
- Terbalikkan, masak sampai elok gareng, then letak timun parut, mayonis dan sos.
- Makaroni Bakar
- Rebus 1 cawan makaroni (toskan airnya)
- Pukul telur, campurkan daging kisar, gaulkan dengan makroni direbus tadi. Biar lembab dan berair sikit.
- Taburkan chees, dan bakar.
*Refer gambar kiri bawah-letak dalam bekas aluminium foil macam tu. Kalau buat bulan puasa memendekkan waktu membakar dan tidak membazir. Orang makan sikit-sikit je bulan puasa, tak habis simpan peti ais, esok panaskan balik.
- Baked Potato
- Beberapa biji kentang russet dibelah dua.
- Kukus sekejap dalam 5 minit atau sehingga separuh lembut, jangan terlalu lembut
- Korek isi kentang, tinggal berlubang (jangan korek terlalu nipis.
- Kentang yang dikorek tu, lecek dan gaulkan dengan inti daging kisar ni, then tabur cheese, bakar dalam 15-20 minit.
loading...
0 comments