loading...
Resepimasa.- Bagi ibu bapa di rumah kadang kala keliru untuk memasak apa untuk kanak-kanak. Bagaimana untuk memenuhi pemakanan anak-anak kita dan meningkatkan selera makan mereka? Nah, "Resepi Sotong Sumbat Masak Masam Manis Paling Sedap" yang kita kongsi hari ini boleh dicuba di rumah. Sotong adalah salah satu daripada banyak manfaat ikan laut. Salah satu kegunaannya adalah untuk meningkatkan fungsi otak, Meningkatkan berat badan, meningkatkan selera makan, Diet Kalori dan memperbaiki sistem imun tubuh. Jom kita lihat Resepi Sotong Sumbat Masak Masam Manis Paling Sedap.
Resepi Sotong Sumbat Masak Masam Manis Paling Sedap |
Bahan A (Bahan Sumbat)
- 200 g udang (Dibuang kulit)
- 2 biji bawang merah (Dihiris)
- 2 biji telur
- 1 biji cili hijau (Dihiris)
- 1 biji cili merah (Dihiris)
- 1 pokok daun bawang (Dihiris)
- 1 pokok daun sup (Dihiris)
- 3 sudu makan minyak masak
- Garam secukup rasa
Bahan B (Sambal)
- 500 g sotong
- 1 labu bawang besar (Dipotong dadu)
- 1 ulas bawang putih (Dihiris)
- 5 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan cili kisar
- 1 sudu teh gula
- 1 pokok daun daun bawang
- 2 sudu makan minyak
Cara menyediakan dan memasak:
Cara Membuat Bahan Sumbat
- Panaskan minyak, tumiskan udang dan bawang merah kemudian kacau rata.
- Masukkan telur dan biarkan sehingga keras. Kemudian hancurkan.
- Masukkan bahan yang dihiris dan garam. Kemudian kacau rata.
- Tutup api dan ketepikan.
- Buangkan kulit sotong, bersihkan kemudian tuskan.
- Masukkan bahan sumbat yang sudah digoreng ke dalam sotong kemudian masukkan kepala sotong. Sematkan dengan lidi.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan sos tomato, cili kisar, dan gula. Kemudian kacau rata.
- Masukkan sotong dan masakkan sehingga mendidih.
- Masukkan ke dalam pinggan dan taburkan daun bawang. Sedia dihidangkan.
Selamat Mencuba!!!!
Rujukan
loading...
0 comments