Monday, November 13, 2017

Resepi Udang Sos Telur Asin Pedas Istimewa

loading...
Resepimasa. Satu lagi variasi udang goreng udang khas yang digoreng handak kami kongsikandisini. "Resepi Udang Sos Telur Asin Pedas Istimewa" masakan ini patut disukai oleh anda yang suka masakan pedas. Ya,kerana rempah-rempahnya dibuat pedas. Telur Masin merujuk kepada telur yang diawetkan dengan menggunakan garam bagi mengekalkan ketahanannya. Khasiat pada telur masin ini banyak sangat :
  • meningkatkan peredaran darah
  • Kaya dengan antioksidan
  • Baik untuk pembangunan otak
  • Boleh mengekalkan kesihatan mata
  • Menghalang gejala anemia
  • Mengekalkan kesihatan tulang
  • Membantu pertumbuhan sel-sel baru
Mahu cuba? Sila rujuk keterangan lengkap mengenai resipi udang telur ayam pedas Istimewa berikut dengan teliti.
Resepi Udang Sos Telur Asin Pedas Istimewa
Bahan-bahan:
1. 350 gram udang, dikupas.
2.75 gram tepung protein sederhana.
3. 1 sudu tepung sagu.
4. Garam dan serbuk lada putih secukup rasa.
5. Minyak sayuran secukup rasa untuk menggoreng.

Bahan-bahan untuk membuat sos telur masin pedas:
1. 1 telur masin, gunakan kuning telur sahaja.
2. 1 benang leek, dihiris nipis.
3. 2 sudu minyak sayuran untuk tumis.

Perasa telur berpasir telur pedas:
1. 3 keping merah merah jambu merah, keluarkan benih, kemudian cincang hingga lembut.
2. 2 keping lada merah, dicincang secara kasar.
3. Garam, gula pasir, dan serbuk lada putih secukup rasa.
4. 4 ulas bawang putih, dihancurkan, kemudian dicincang sehingga lembut.

Cara Membuat Sos Khas Telur Udang Telur Pedas:
1. Masukkan tepung, tepung sagu, garam, dan serbuk lada putih ke dalam bekas, kacau sehingga dicampur dengan baik.
2. Minum udang dengan campuran tepung.
3. Minyak sayur panas untuk menggoreng.
4. Udang goreng semasa dibuang balik sehingga dimasak dan kering, angkat, longkang, diketepikan.
5. Panaskan minyak sayur untuk tumis.
6. Tumis bawang putih dan cili sehingga harum.
7. Masukkan kuning telur asin, garam, gula pasir, dan serbuk lada putih, kacau sehingga berbuih.
8. Masukkan udang dan bawang merah, masak sambil kacau sehingga bercampur, angkat.
9. Pindahkan ke bekas, sos udang masin khas udang siap untuk dinikmati.

Petua:
1. Sebelum dimasak, cendawan udang dengan jus limau untuk mengurangkan bau hanyir.
2. Jumlah dan jenis cabai yang digunakan boleh disesuaikan.

Resipi saus udang garam istimewa ini bersamaan dengan 3 hidangan.

Selamat Mencuba!!!
Rujukan






loading...
Load disqus comments

0 comments