loading...
Resipi ayam Penyet paling Sedap. Sebelum kami masuk ke dalam penyet resipi ayam, penyet istilah berasal dari Jawa yang penuh semasa kegawatan. Mengapa ada Creamed?? kerana berkhidmat hidangan sampingan akan dihancurkan bersama-sama dengan sos sebelum dihidang.
Penyet yang tipikal Jawa Timur, asalnya diperkenalkan sebagai bahan penggunaan penyetannya tempe, tetapi lama-kelamaan, hidangan tepi bila-bila masa kini mula pelbagai, seperti: tauhu, telur, ayam, itik, ikan keli, gurame dan iga penyet.
Penyet yang tipikal Jawa Timur, asalnya diperkenalkan sebagai bahan penggunaan penyetannya tempe, tetapi lama-kelamaan, hidangan tepi bila-bila masa kini mula pelbagai, seperti: tauhu, telur, ayam, itik, ikan keli, gurame dan iga penyet.
Resipi ayam Penyet paling Sedap
Bahan-bahan:
- 1 kg ayam segar dan bagus, potong 10 bahagian
- 2 cm halia, dikupas dan memarkan
- lengkuas Seksyen 2
- 1.5 liter air bersih
- 2 keping Serai
- 2 keping daun bay
Perasa:
- 10 ulas bawang putih
- 2 cm kunyit hidup, dikupas
- 8 bijirin daripada pecans, panggang kacang tanah
- 1 sudu besar garam
Cara-cara memasak ayam goreng penyet
- Mula-mula ayam adalah seared lemon jus/limau dan 1 sudu teh garam dan biarkan 15 minit. Basuh bersih lagi
- Rebuslah air dan kacau bahan perasa yang menampal, Serai, Halia, daun Bay, lengkuas dan bumbunya deria rasa.
- Kemudian masukkan ketulan ayam itu rebus air dan masak di atas api sederhana sehingga ayam tender dan longkang.
- Lepas goreng ayam sehingga masak. Apabila ia dimasak, mengangkat maka ayam penyet/Seluar Campurkan dengan pes udang cili di atas pestle itu.
Cara membuat Sambal Ayam Penyet:
- udang 1/2, tampal dan dibakar
- Limau nipis Bahasa meninggalkan 2 keping, kemudian dijual sebahagian batang daun buah cili merah kerinting 7
- buah-buahan merah cayenne pepper 7
- Garam secukup rasa
- 2 sprigs basil leaves kemudian mengambil
- buah-buahan merah tomato 1/2
- 1/2 sudu teh gula (gula perang kemudian hirisan)
loading...
0 comments