Wednesday, October 26, 2016

Resepi Ayam Masak Kicap 2016

loading...
Resepi Ayam masak kicap, Ayam adalah sejenis makanan yang disukai oleh ramai orang, buat masa ini kami akan berkongsi resipi ayam yang ayam masak kicap. menjadikan ia sangat mudah dan mudah supaya ianya sesuai untuk anda yang suka memasak di rumah dan berkhidmat kepada keluarga anda. Berikut Bahan dan Cara memasak Ayam masak Kicap:-
Resepi Ayam Masak Kicap 2016
Resepi Ayam Masak Kicap 2016

Resepi Ayam Masak Kicap 2016

Bahan-bahan

  • gula 1 cawan putih
  • 1 cawan kicap
  • 1 cawan air
  • bawang putih cincang 1/4 cawan 
  • halia segar cincang 1/4 cawan 
  • 5 pound paha ayam tulang masuk dengan kulit
  • bawang hijau 1/4 cawan dicincang

CARA MEMASAK AYAM MASAK KICAP

  1. Campur gula, kicap, air, bawang putih, dan halia ke dalam periuk stok yang besar; kacau sehingga gula terlarut. Letakkan ayam di dalam periuk stok dan membawa ke mendidih. Menggunakan tongs, belok ayam dalam periuk setiap 5 minit.
  2. Rebus ayam sehingga tidak lagi merah jambu pada tulang dan jus yang dijalankan jelas, kira-kira 35 minit. Termometer segera-Baca untuk dimasukkan berhampiran tulang harus membaca 165 darjah F (74 darjah C). Campuran sos akan bertukar menjadi sayu yang kaya, coklat. Buang periuk dari api dan biarkan sejuk 10 minit.
  3. Letakkan ayam di atas pinggan yang boleh dengan bawang hijau dicincang. 

Tempoh Memasak

Menyediakan bahan dan alat : 10 m, masak: 35 m, sedia di: 55 m

Petua

Kerajang aluminium membantu dalam mengekalkan makanan lembap, untuk memastikan ia Tukang masak sekata, terus sisa yang segar dan mudah membuat pembersihan.

Rujuan
loading...
Load disqus comments

0 comments