Wednesday, November 15, 2017

Manisnya Kek Coklat Moist Meleleh

Resepimasa.- Kek adalah satu hidangan pencuci mulut yang sering dihidangkan atau sesuai untuk dinikmati semasa minum kopi atau teh pada sebelah petang. Jom tengok "Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak".
Manisnya Kek Coklat Moist Meleleh

Bahan-Bahan Kek Coklat Moist:

Bahan Pertama:
  • Satu (1) cawan serbuk koko
  • Satu (1) cawan gula pasir
  • Satu (1) cawan susu cair
  • Satu (1) cawan minyak masak atau marjerin dicairkan
  • Setengah (1/2) cawan susu pekat manis
Bahan Kedua:
  • Satu (1) dan suku (1/4) cawan tepung gandum
  • Satu (1) sudu serbuk penaik
  • Satu (1) sudu soda bikarbonat
  • Empat (4) biji telur
  • Satu (1) sudu esen perisa vanila

Cara-Cara Menyediakan Kek Coklat Moist:

Campuran pertama: 
  • Campuradukkan semua bahan-bahan pertama iaitu gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam kuali. Masak semua bahan itu sehingga larut cair mengguna api kecil dan dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekatanya.
Campuran kedua:
  • Campuradukkan dan ayak bahan kedua iaitu tepung gandum, serbuk koko , serbuk penaik dan soda bikarbonat dengan sekata.
  • Kemudian, ambil 4 telur yang disediakan tadi untuk dipukul. Pukul telur itu sehingga kembang. Lebih kurang 5 minit macam itu la pukul telur.
Campuran Ketiga: 
  • Masukkan campuran pertama tadi dengan telur yang telah dipukul kembang. Pastikan anda campurkannya dengan sekata.
  • Kemudian, masukkan campuran kedua tadi dengan campuran ketiga. Campurkan campuran kedua sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati dan sekata. Pastikan anda campurkannya dengan sekata dan tidak berketul-ketul.
  • Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat. Adun dan kacau sehingga sebati dan tidak berketul-ketul.
  • Sediakan pengukus dan sapu marjerin pada loyang. Masukkan adunan atau campuran kek coklat moist anda ke dalam loyang.
  • Pastikan air sudah mendidih baru masukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat moist anda tadi.
  • Tutup loyang anda dengan aluminium foil, ini adalah untuk memastikan wap air tidak kena kek anda semasa mengukus.
  • Kemudian, kukus kek coklat moist selama 1 jam
Sementara menunggu kek anda dimasak, anda boleh lah mengambil masa ini untuk menyediakan topping untuk kek anda atau dikenali sebagai ganache. Terdapat banyak cara dan kaedah untuk menyediakan ganache ini.

Cara-Cara Menyediakan Ganache

Cara Pertama: 
Bahan:
  •     Setengah (1/2) cawan susu pekat manis
  •     Dua (2) sudu besar serbuk koko
  •     Dua (2) sudu besar mentega
Cara:
  • Masukkan susu dan serbuk koko dalam periuk(api kecil) dan kacau hingga pekat
  • Kemudian masukkan mentega  dan tutup api
  • Tunggu sehingga sejuk dan siram ke kek coklat moist anda.

Cara Kedua:

Bahan:
  • Setengah (1/2) bar coklat yang sudah di cair dan masak
  • Dua (2) sudu besar susu pekat manis
  • Satu (1) sudu mentega atau majerin
  • Satu pertiga (1/3) cawan susu segar

Cara:
  • Masakkan atas api guna kaedah Double boiler
  • Jika hendakkan coklat itu pekat, jangan letak susu segar
  • Tunggu sehingga sejuk dan siram ke kek coklat moist anda.

Selamat Mencuba!!!
Rujukan





Read more

Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak

Resepimasa.- Kek adalah satu hidangan pencuci mulut yang sering dihidangkan atau sesuai untuk dinikmati semasa minum kopi atau teh pada sebelah petang. Selain itu, resipi yang dibahagikan mengandungi pisang. Pisang mempunyai banyak kegunaan untuk badan, termasuk pisang kaya serat, mengekalkan kesihatan mata, dan peredaran darah. Mari tengok "Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak".
Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak

Bahan-bahan
  • 10 sudu tepung
  • 6 pisang pisang yang sangat masak
  • 10 sudu besar minyak masak
  • 10 sudu gula
  • 4 btr telur
  • 1 sudu serbuk penaik
  • 1 sudu tepung soda
  • Vanila secukup rasa

Langkah membuat Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Enak :
  1. Hancurkan pisang dengan garpu atau sudu sehingga separuh hancur dan mesti ada benjolan sedikit.
  2. Pukul (kocok) gula, telur, serbuk penaik, dan serbuk soda hingga berbuih (busa) dan sehingga kembang, ketepikan bahan.
  3. Selepas meratakan tepung secara beransur-ansur seli dengan minyak. Tambah pancutan vanila lagi sehingga tergaul secara rata.
  4. Masukkan pisang dan kacau lagi sehingga kacau, kacau dengan menggunakan sudu atau spatula.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan ditaburi dengan tepung.
  6. Kukus hingga matang selama kira-kira 30 minit dengan menggunakan medium api.
  7. Jangan lupa untuk menutup tuala pengukus pakai kain jangan biarkan air menetes.
  8. Uji menggunakan tusuk gigi apa sudah masak atau tidak, jika ia sudah masak segera mengangkat dari dapur dan matikan api.
  9. Angkat dan berkhidmat.


Selamat Mencuba!!!!
Rujukan





Read more

Resepi Udang Masak Merah Berempah Simple

Resepimasa.- Siapa yang tidak suka udang?. Udang telah menjadi menu kegemaran semua orang. Manfaat udang adalah banyak udang yang mempunyai kandungan omega 3 yang tinggi sehingga sangat baik bagi pertumbuhan anak-anak. Tak perlu tunggu lama lagi mari kita tengok "Resepi Udang Masak Merah Berempah Simple".
Resepi Udang Masak Merah Berempah Simple
Bahan-bahan :
  •     500 g udang basah (dibersihkan dan digaulkan dgn sedikit garam)
  •     2 sudu makan sos tomato
  •     1 tangkai daun kari
  •     garam dan gula secukupnya
  •     1 sudu makan kicap manis
  •     1 sudu makan serbuk kari daging
  •     4-5 sudu makan cili kisar
  •     1 sk serbuk ketumbar
  •     1 sk serbuk jintan putih
Bahan-bahan mesin :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang selama 2 minit. Kemudian angkat dan tuskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan2 mesin bersama daun kari hingga wangi.
  3. Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan2 mesin tadi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
  5. Setelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaul2kan hingga rata.
  6. Hidangkan setelah masak.

Selamat Mencuba!!!!
Rujukan


Read more

Monday, November 13, 2017

Resepi Sup Udang Tofu Istimewa

Resepimasa.- Satu lagi variasi masakan udang yang handak kami kongsikan. Sup udang tauhu dibuat dari bahan utama udang, tahu, cendawan, soun dan rempah-rempah lain yang dirumus dengan cara tertentu untuk menghasilkan sup sup udang yang lazat, lazat dan lazat yang disukai oleh banyak. "Resepi Sup Udang Tofu Istimewa" Sup udang tofu dibuat dari bahan utama udang, tahu, cendawan, soun dan rempah-rempah lain yang dicampur dengan cara tertentu untuk menghasilkan sup udang yang lazat dan yang disukai oleh banyak. Mahu cuba? Sila rujuk keterangan lengkap mengenai Resepi Sup Udang Tofu Istimewa berikut dengan teliti.

Resepi Sup Udang Tofu Istimewa
Bahan-bahan:
  • 150 gram udang, disisakan ekornya, dibelah punggungnya
  • 1 bungkus tahu sutera kotak, dipotong kotak
  • 3 lembar jamur kuping, direndam, dipotong-potong
  • 25 gram soun
  • 2 batang serai, diiris miring
  • 5 lembar daun jeruk, dibuang tulangnya
  • 2 batang daun bawang, dipotong 1 cm
  • 50 gram jagung putren, dipotong 1 cm
  • 1 blok kaldu ayam
  • 2 sendok teh garam
  • 1/4 sendok teh merica bubuk
  • 1/4 sendok teh gula pasir
  • 1.500 ml air

Bumbu Halus :
  • 6 siung bawang putih, digoreng
  • 1 sendok makan ebi, disangrai
  • 2 cm kunyit, dibakar

Cara Membuat Sup Udang Tofu :
1. Rebus air, bumbu halus, serai, dan daun jeruk sampai mendidih.
2. Masukkan jamur kuping dan jagung putren. Aduk rata.
3. Tambahkan udang, tahu, kaldu ayam, garam, dan merica bubuk. Masak sampai matang.

Resepi Sup Udang Tofu Istimewa ini bersamaan dengan 6 hidangan.

Selamat Mencuba!!!!
Rujukan









Read more

Resepi Udang Sos Telur Asin Pedas Istimewa

Resepimasa. Satu lagi variasi udang goreng udang khas yang digoreng handak kami kongsikandisini. "Resepi Udang Sos Telur Asin Pedas Istimewa" masakan ini patut disukai oleh anda yang suka masakan pedas. Ya,kerana rempah-rempahnya dibuat pedas. Telur Masin merujuk kepada telur yang diawetkan dengan menggunakan garam bagi mengekalkan ketahanannya. Khasiat pada telur masin ini banyak sangat :
  • meningkatkan peredaran darah
  • Kaya dengan antioksidan
  • Baik untuk pembangunan otak
  • Boleh mengekalkan kesihatan mata
  • Menghalang gejala anemia
  • Mengekalkan kesihatan tulang
  • Membantu pertumbuhan sel-sel baru
Mahu cuba? Sila rujuk keterangan lengkap mengenai resipi udang telur ayam pedas Istimewa berikut dengan teliti.
Resepi Udang Sos Telur Asin Pedas Istimewa
Bahan-bahan:
1. 350 gram udang, dikupas.
2.75 gram tepung protein sederhana.
3. 1 sudu tepung sagu.
4. Garam dan serbuk lada putih secukup rasa.
5. Minyak sayuran secukup rasa untuk menggoreng.

Bahan-bahan untuk membuat sos telur masin pedas:
1. 1 telur masin, gunakan kuning telur sahaja.
2. 1 benang leek, dihiris nipis.
3. 2 sudu minyak sayuran untuk tumis.

Perasa telur berpasir telur pedas:
1. 3 keping merah merah jambu merah, keluarkan benih, kemudian cincang hingga lembut.
2. 2 keping lada merah, dicincang secara kasar.
3. Garam, gula pasir, dan serbuk lada putih secukup rasa.
4. 4 ulas bawang putih, dihancurkan, kemudian dicincang sehingga lembut.

Cara Membuat Sos Khas Telur Udang Telur Pedas:
1. Masukkan tepung, tepung sagu, garam, dan serbuk lada putih ke dalam bekas, kacau sehingga dicampur dengan baik.
2. Minum udang dengan campuran tepung.
3. Minyak sayur panas untuk menggoreng.
4. Udang goreng semasa dibuang balik sehingga dimasak dan kering, angkat, longkang, diketepikan.
5. Panaskan minyak sayur untuk tumis.
6. Tumis bawang putih dan cili sehingga harum.
7. Masukkan kuning telur asin, garam, gula pasir, dan serbuk lada putih, kacau sehingga berbuih.
8. Masukkan udang dan bawang merah, masak sambil kacau sehingga bercampur, angkat.
9. Pindahkan ke bekas, sos udang masin khas udang siap untuk dinikmati.

Petua:
1. Sebelum dimasak, cendawan udang dengan jus limau untuk mengurangkan bau hanyir.
2. Jumlah dan jenis cabai yang digunakan boleh disesuaikan.

Resipi saus udang garam istimewa ini bersamaan dengan 3 hidangan.

Selamat Mencuba!!!
Rujukan






Read more

Sunday, November 12, 2017

Resepi Sotong Sumbat Masak Masam Manis Paling Sedap

Resepimasa.- Bagi ibu bapa di rumah kadang kala keliru untuk memasak apa untuk kanak-kanak. Bagaimana untuk memenuhi pemakanan anak-anak kita dan meningkatkan selera makan mereka? Nah, "Resepi Sotong Sumbat Masak Masam Manis Paling Sedap" yang kita kongsi hari ini boleh dicuba di rumah. Sotong adalah salah satu daripada banyak manfaat ikan laut. Salah satu kegunaannya adalah untuk meningkatkan fungsi otak, Meningkatkan berat badan, meningkatkan selera makan, Diet Kalori dan memperbaiki sistem imun tubuh. Jom kita lihat Resepi Sotong Sumbat Masak Masam Manis Paling Sedap.

Resepi Sotong Sumbat Masak Masam Manis Paling Sedap
Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A (Bahan Sumbat)
  • 200 g udang (Dibuang kulit)
  • 2 biji bawang merah (Dihiris)
  • 2 biji telur
  • 1 biji cili hijau (Dihiris)
  • 1 biji cili merah (Dihiris)
  • 1 pokok daun bawang (Dihiris)
  • 1 pokok daun sup (Dihiris)
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Sambal)
  •     500 g sotong
  •     1 labu bawang besar (Dipotong dadu)
  •     1 ulas bawang putih (Dihiris)
  •     5 sudu makan sos tomato
  •     2 sudu makan cili kisar
  •     1 sudu teh gula
  •     1 pokok daun daun bawang
  •     2 sudu makan minyak

Cara menyediakan dan memasak:

Cara Membuat Bahan Sumbat
  1. Panaskan minyak, tumiskan udang dan bawang merah kemudian kacau rata.
  2. Masukkan telur dan biarkan sehingga keras. Kemudian hancurkan.
  3. Masukkan bahan yang dihiris dan garam. Kemudian kacau rata.
  4. Tutup api dan ketepikan.
Cara Membuat Sambal
  1. Buangkan kulit sotong, bersihkan kemudian tuskan.
  2. Masukkan bahan sumbat yang sudah digoreng ke dalam sotong kemudian masukkan kepala sotong. Sematkan dengan lidi.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
  4. Masukkan sos tomato, cili kisar, dan gula. Kemudian kacau rata.
  5. Masukkan sotong dan masakkan sehingga mendidih.
  6. Masukkan ke dalam pinggan dan taburkan daun bawang. Sedia dihidangkan.


 Selamat Mencuba!!!!

 Rujukan
 

Read more

Resepi Sotong Bakar Bercili 2017 Paling Sedap

Resepimasa.- Hari ini nak berkongsi masakan seafood yaitu : "Resepi Sotong Bakar Bercili 2017 Paling Sedap". Sotong Bakar bercili ini sedap sekali jika dimasak dengan serai. Serai ini berguna untuk kesihatan, seperti mengurankan gangguan perut, insomnia, gangguan pernafasan, demam,  penyakit sendi dan edema. Antioksidan dalam serai ini berguna mengekalkan tahap kolesterol dan sistem kekebalan tubuh. Serai juga berguna dalam merawat diabetes jenis 2, kanser, dan membantu detoksifikasi. Serai adalah spesies rumput yang tinggi banyak tumbuh di kawasan tropika Asia.

Jom mari kita tengok Resepi Sotong Bakar Bercili 2017 Paling Sedap.
Resepi Sotong Bakar Bercili 2017 Paling Sedap
Bahan-Bahan:
  •     Sotong (dikelar-kelar sedikit)
  •     Bawang merah 3 ulas
  •     Bawang putih 2 ulas
  •     Sedikit halia (sikit saje ye)
  •     2 sudu cili boh (atau cili kering)
  •     1 batang serai yang gomuks (kalo yang jenis kurus keding tu kena pakai 2 batang la kot)
  •     Sedikit serbuk ketumbar
  •     Garam
  •     Sedikit gula (taknak boh pon takpe)
Cara-Cara Membuat:
  1. Kisar semua bahan-bahan di atas (kecuali sotong hehe)
  2. Curahkan bahan yang telah dikisar ke atas sotong
  3. Perap lebih kurang setengah jam.. tapi kalo dapat perap lebih lama lagi bagus… untuk resepi ni can biasanya perap 1-3 jam (bgantung pada kebiazaaan)
  4. Balut sotong dengan aluminium foil… curahkan lebihan sambal / bahan kisar ke atas sotong so that nanti dia akan jadi moist
  5. Bakar dalam 30 min camtu…
  6. Dah masak, leh lah dihidangkan.

Selamat Mencuba!!!
Rujukan



Read more