loading...
Ayam ungkep merupakan satu masakan atau daging ayam yang diproses dari segi warisan tradisional turun penurunan untuk Java indonesia, dipanggil ungkep kerana daging ayam untuk langkah pertama terlebih dahulu dengan rebus herba dan rempah-ratus pilihan begitu meresap dan bumbunya merasa daging yang tender, lebih baik lebih awal supaya rebus setiap daripada bakteria dan virus dalam ayam itu hilang. Jadi bagi ayam ungkep ayam di sini adalah di rebus dan masak sehingga masak di muka dengan campuran rempah ratus.
Ok langsung sahaja mengenai Resepi Ayam Ungkep paling lazat seperti berikut ini :-
Resepi Ayam Ungkep Paling lazat 2016
Bahan-bahan untuk 5 sajian
- 250 gr. ayam
Perasa:
- baput 3 ulas
- cengkih 1 bamer
- 1/2 sudu kecil ketumbar
- 2 daun limau lmbar
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 cm halia
- 2 cm kunyit
- sedikit Asam
- 100 ml air
Langkah Memasak Ayam Ungkep
- Potong ayam bersih, ketepikan.
- Mempuri herba, kemudian gosokkan ayam dengan bahan perasa Tambah air, kacau
- Haba Ungkep 15mnt, dalam 8-10 minit di belakang ayam.
- Masak ungkep ayam, mengalirkan air baki bahan perasa. Sedia untuk digoreng
Demikian resipi Ayam Ungkep yang merupakan resepi ayam asal Indonesia..semoga berfaedah.amin
loading...
0 comments